Sá Pinto legde de lat hoog

© BELGA

Celtic Glasgow-Standard was dé galawedstrijd voor Standard, hét grote vriendschappelijke treffen voor de Luikenaars deze zomer. Het verdict: 4-1 voor de Schotten. Een koude douche. Ter verdediging: Celtic nam de wedstrijd serieuzer op dan de Rouches en Preud’homme testte enkele tactische zaken, in het bijzonder een driemansverdediging. Minder geruststellend is het matige parcours van Standard de jongste weken, want de Rouches verloren ook oefenduels met Nancy en zelfs Beerschot.

De supporters en het grote publiek zullen snel eisen dat Standard progressie maakt. De ploeg die de Belgische bekerfinale won en zich profileerde als het beste team van play-off 1 bleef immers intact. Inderdaad, Sá Pinto legde de lat hoog voor hij ontslagen werd als coach van Standard.

Verdediging

Door de aanwezigheid van Ochoa op het WK kreeg Gillet nog eens zijn kans in doel. Andermaal toonde hij zijn professionalisme én zijn niveau. Op zijn 39e blijft Gillet een uitstekend plan B. De trainers zijn ook gecharmeerd van de jonge Bodart, die efficiënt keept en over een topmentaliteit beschikt. Gedacht werd dat Ochoa zou vertrekken na een, qua persoonlijke prestatie, goed WK, maar de Mexicaan vertoeft nog steeds in Luik en lijkt daar ook te blijven.

Het duo Preud’homme – Ferrera geeft de voorkeur aan een viermansverdediging, die sterk lijkt op die van vorig seizoen. Op rechts kunnen ze rekenen op Cavanda, die een heel goede tweede competitiehelft speelde. Fai fungeert als back-up. Centraal kiest het Luikse trainersduo voor Luyindama en Laifis. Om hen bij de les te houden, zitten routinier Kosanovic en jonge wolf Vanheusden op vinkentouw. Die laatste bleef uiteindelijk op post nadat hij ermee gedreigd had de club te verlaten wegens te beperkte speeltijd vorig seizoen.

Op links maakt Pocognoli opnieuw zijn opwachting in het basiselftal nadat de voormalige Rode Duivel de laatste maanden van de vorige campagne zijn plaats moest afstaan aan Fai. Omdat die beter tot zijn recht komt op de rechterflank, is Miangue Pocognoli’s voornaamste concurrent. De van het Italiaanse Cagliari overgekomen jonge Belg is echter nog niet klaar voor het grote werk.

Middenveld

Ook op het middenveld lijkt Preud’homme te kiezen voor vier mensen. Op rechts zien we twee mogelijkheden: Mpoku, die deze zomer indruk maakte op de trainersstaf, en Carcela. Als Mpoku het haalt, verhuist Carcela automatisch naar de positie achter de diepe spits, zoals dat gebeurde onder Sá Pinto. Op links kan Standard rekenen op de beste speler van play-off 1 vorig seizoen, Edmilson. Het valt voor de Luikenaars vooral te hopen dat de twee magiërs (Carcela en Edmilson) niet ingaan op aanlokkelijke financiële voorstellen van andere clubs.

Sá Pinto legde de lat hoog

Centraal op het middenveld kunnen vijf jongens aantreden. Agbo is nog geen certitude, Bastien heeft nog een aanpassingsperiode nodig en Bokadi wisselt nog te veel goede met mindere prestaties af na zijn zware blessure vorig seizoen. Op dit moment hoeven Cimirot en Marin dus weinig concurrentie te vrezen.

Aanval

Ook in de spits heeft Preud’homme meerdere mogelijkheden. Als Carcela rechts speelt, dan kan de coach ervoor kiezen om Cop en Emond naast elkaar op te stellen. Als hij opteert voor één diepe spits en één teruggetrokken aanvaller, dan kan die tweede rol ingevuld worden door Carcela, maar ook door Bastien. Bastien voetbalde op die positie vooraleer hij in Italië een rij achteruit geschoven werd. In se is hij een aanvaller, die in Italië werd omgeschoold tot middenvelder. Bij een systeem met één diepe spits heeft Emond dankzij zijn prestaties vorig seizoen een streepje voor op Cop.

Conclusie

De terugkeer van Preud’homme schept hoge verwachtingen in Luik. Ongerust zouden we ons nog niet maken als Standard niet meteen schittert in de competitie. Ook het Standard onder Sá Pinto sloeg geen gensters in augustus, september en oktober. Vervelender is de voorronde van de Champions League. Die maakt dat Standard er wél onmiddellijk moet staan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content