Barcelona-Real: clásico met veel vraagtekens

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een Real Madrid in crisis trekt zondag naar een onthoofd FC Barcelona, dat het tot midden november zonder Messi moet stellen.

Zeven goals en vijf assists in negen wedstrijden in La Liga: Lionel Messi (31) bewees dit seizoen eens te meer dat hij onmisbaar is bij FC Barcelona. Toen hij afgelopen weekend tegen toenmalig leider FC Sevilla in de 26e minuut uitviel met een elleboogblessure, had hij de match al in een beslissende plooi gelegd met een assist en een doelpunt.

Dat er zondag een clásico gespeeld wordt zonder Messi én Cristiano Ronaldo, is al een eeuwigheid geleden. Maar de afwezigheid van Messi is niet de enige zorg van Barça. De mannen van Ernesto Valverde incasseerden al elf doelpunten in negen competitiematchen, dat is te veel. Met centrale verdedigers Samuel Umtiti en Thomas Vermaelen in de lappenmand is het puzzelen voor Valverde.

Aanwinst Clément Lenglet en Gerard Piqué zijn nog geen geolied centraal duo. Het enige lichtpunt is de bloedvorm van Marc-André ter Stegen, die ook tegen FC Sevilla weer uitpakte met een paar cruciale reddingen.

Maar als FC Barcelona een schip is dat wat water maakt, is Real een stuurloze boot die dreigt te kapseizen. Na het 1-2-verlies tegen Levante, al de derde nederlaag voor de Koninklijke in de competitie, lijken de dagen van Julen Lopetegui geteld. De Baskische trainer slaagt er al weken niet in om de ploeg uit de negatieve spiraal te halen, waarin ze verzeild geraakte na de 3-0-nederlaag in Sevilla eind september.

Dat er begin oktober ook in de Champions League verloren werd met 1-0 van CSKA Moskou, maakte de zaken alleen maar erger. Want, zo wordt gefluisterd, de Champions League zou weer het hoofddoel zijn van voorzitter Florentino Pérez.

Een deel van de Spaanse pers schrijft dat Antonio Conte al klaar staat in de coulissen om Lopetegui te vervangen. Een scenario dat Santiago Solari, trainer van Real Madrid Castilla, overneemt tot Kerstmis, zou zelfs een mogelijkheid zijn.

Aan de basis van de huidige malaise ligt echter niet de coach, maar de voorzitter zelf. Hij dreef CR7 immers naar de uitgang en trok geen vervanger aan voor hem. Pérez had zijn zinnen gezet op Neymar, maar ondervond dat het geen sinecure is om de Braziliaan los te weken bij PSG. Dat Real hem afgelopen zomer 50 miljoen euro netto jaarloon geboden zou hebben, heeft bovendien kwaad bloed gezet bij een groot deel van de kleedkamer, vooral bij de anciens, die nog in contact staan met Cristiano.

De Portugees zou hen laten weten hebben dat de beslissing om te vertrekken niet de zijne was en dat de club zeven maanden lang weigerde zijn contract te vernieuwen. Ze bood hem ‘slechts’ 28 miljoen euro jaarloon, terwijl hij bij Juventus 30 miljoen kon krijgen.

Een en ander doet een aantal spelers vrezen dat Pérez de kleedkamer wil vernieuwen, zo bericht El País. De onvrede van die spelers, onder wie sterkhouders als Marcelo, Kroos, Casemiro en Modric, zou het échte probleem van Real zijn op dit moment.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content