Waarom Olympique Lyon een grote speler in Europa wordt

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Jason Denayer kan mee bouwen aan een club met veel toekomst in het Europese voetbal. Daarvoor moet hij vanavond wel minstens gelijkspelen in Oekraïne.

Het is een kwestie van overleven op speeldag 6 van de Champions League: CL of EL, financieel en qua uitstraling scheelt dat een pak. Ook voor Jason Denayer en zijn Olympique Lyon, dat strijdt voor de tweede plaats in de Ligue 1, achter het ongenaakbare PSG. Europees kan het vandaag in Charkov (Oekraïne) overwinteren in de Champions League. Een punt tegen Sjachtar Donetsk volstaat voor de Fransen.

Lyon, dat is de ploeg van MoussaDembélé (die van Celtic), van Memphis Depay ook en van Bertrand Traoré, door Chelsea ooit weggeplukt bij Auxerre. Maar ook de ex-ploeg van Belfodil (ex-Standard, nu Hoffenheim), Lacazette, Umtiti en Benzema, allemaal in eigen huis opgeleid. Nabil Fekir is nu de vaandeldrager van die opleiding. Hun verhaal: ze werden allemaal verkocht, omdat ze goed waren maar ook om te kunnen volgen in de investeringsrace die Monaco, OM en PSG de voorbije jaren in de Ligue 1 ontketenden. Zij braken met veel geld het succes van OL.

Sinds 2016 zijn ze dat daar aan het omkeren, dankzij de bouw van een nieuw stadion, dat OL begin 2018 naar de 21e plaats in de rich list van Deloitte loodste. Wees straks in januari niet verrast als OL in de top 20 duikt.

Onlangs publiceerde L’Equipe de cijfers die de opgang illustreren: bedroeg de omzet in het seizoen 2014/15 nog 103 miljoen euro, dan is dat sinds de verhuis van Gerland (het oude stadion) naar Décinnes (het nieuwe) gestegen tot 250 miljoen en vorig jaar (dankzij transfers) naar 289,5 miljoen. Inkomsten van Gerland: 11 miljoen euro op jaarbasis. Décinnes: 52,9 miljoen. Met concerten en andere evenementen wordt dat nog opgekrikt.

Uiteraard staat daar een kost tegenover, Lyon moest lenen voor het stadion. Fors: 248 van de 405 miljoen die het kostte. Maar door Chinezen in ruil voor 20 procent van de aandelen 100 miljoen te laten investeren, werd die kostprijs al gereduceerd. Tegen 2020 wil OL een vaste waarde in de CL zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content