‘PSG en Manchester City vrezen uitgesloten te worden van de Champions League’

De Football Leaks lijken voorlopig opgedroogd. Een goed moment om een round-up te maken van wat we de voorbije twee maanden geleerd hebben, zegt François Colin.

Eigenlijk niet zo veel, op de vermeende dopingaffaire rond Sergio Ramos na. Dat Paris Saint-Germain en Manchester City de regels van de financiële fairplay (FFP) met de voeten traden, was geen geheim voor wie het voetbal een beetje volgt.

En toch lijkt de kans reëel dat de bron van Der Spiegel voor een omwenteling in het voetbal kan zorgen. Er was in de internationale pers zoveel aandacht en verontwaardiging voor het nieuws dat de UEFA verplicht is met harde hand op te treden. ‘Het is een concrete zaak’, zei voorzitter Aleksander Ceferin vorige week bij de EK-loting in Dublin. ‘Er komt snel nieuws.’

PSG kreeg al voor de Football Leaks te horen dat er een nieuw onderzoek volgt en bereidt zich op het ergste voor. De Parijse club houdt er ernstig rekening mee dat volgende zomer Neymar of Mbappé moet verkocht worden.

De Europese voetbalunie schrapte in september al vijftig miljoen euro aan sponsorinkomsten en de Franse kampioen moet ook nog honderd miljoen vinden om de aankoop van zijn twee sterspelers te wettigen. Doha (PSG is in handen van de emir van Qatar) geeft er de voorkeur aan om Neymar te behouden. De Braziliaan is belangrijker voor de verkoop van replicashirts. In Azië is het merk Neymar veel sterker dan PSG. Kylian Mbappé wordt bovendien volgende week pas twintig en zijn transferwaarde wordt op 250 miljoen euro geschat. Vraag is alleen wie zo’n bedrag wil en kan betalen en voldoen aan de regels van financiële fairplay.

Zowel PSG als Man City is recidivist. Ze kregen allebei in 2014 al een forse boete voor het omzeilen van de regels van FFP. De Engelse pers besteedde de voorbije weken weinig aandacht aan de onthullingen van de Football Leaks. Er was immers vrij weinig nieuws onder de zon. De berichten uit Dublin hebben de media van over het Kanaal echter gealarmeerd. Er wordt nu ernstig rekening gehouden met zware sportieve sancties voor Manchester City, zelfs met uitsluiting van de volgende editie van de Champions League.

Galatasaray werd in 2016 de toegang tot de belangrijkste clubcompetitie op aarde ontzegd en AC Milan onderging dit jaar hetzelfde lot. Het werd weer opgevist na het beroep bij het TAS (het sporttribunaal in Lausanne) met het argument dat City en PSG vier jaar eerder ontsnapten met een boete van 18 miljoen euro.

Minstens zo erg als het overtreden van de financiële regels is echter de cover-up die in het Etihad Stadium plaatsvond. Vooral een e-mail van financieel directeur Jorge Chumillas aan de Australiër Simon Pearce, de speciale adviseur van voorzitter Khaldoon Al Mubarak, zette kwaad bloed. Niet alleen bleek daaruit dat de sponsoring van Etihad Airlines slechts negen miljoen euro bedroeg en dat de rest van het opgegeven bedrag (75 miljoen) werd betaald door de Abu Dhabi United Group. ADUG is het bedrijf van sjeik Mansour, de vicepremier van de Emiraten en lid van de koninklijke familie.

PSG en Man City vrezen uitgesloten te worden van de Champions League.

Op de koop toe vroeg Chumillas ook om de datum van de betaling aan te passen in de officiële documenten. ‘Geen probleem’, aldus Pearce. ‘We kunnen doen wat we willen.’

The Citizens verdoezelden ook tientallen miljoenen aan lonen door de imagorechten van de spelers te laten uitbetalen door een derde partij, die het geld teruggestort kreeg van ADUG. De operatie kreeg de naam ‘Project Longbow’. Naar het wapen waarmee de Engelsen in Azincourt in 1415 de Fransen versloegen. De Franse vijand heette Michel Platini, de toenmalige UEFA-voorzitter.

De UEFA is verplicht streng te zijn voor beide clubs om de geloofwaardigheid van de financiële fairplay-regels te bewaren. Man City en PSG zijn van oordeel dat FFP dient om de klassieke grootmachten te beschermen, maar wie deelneemt aan een competitie kan proberen de anderen te overtuigen om de regels te veranderen maar moet er zich in afwachting aan houden. De ‘Golfclubs’ zijn flagrant over de schreef gegaan en verdienen een zware straf. Eigenlijk is dit erger dan matchfixing, dit is immers competitiefixing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content