Nieuwe Amerikaanse bondscoach leerde het vak in Duitsland en Nederland

© reuters

From zero to hero, zou het verhaal kunnen heten van de nieuwe Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter.

De voormalige verdediger die op basis van de afkomst van zijn ouders ook de Ierse nationaliteit bezit, debuteerde in 1994 na een testperiode bij Schalke 04 in het profvoetbal bij FC Zwolle. Daar werd hij meteen ook Amerikaans international. Via Sparta Rotterdam belandde hij bij SC Cambuur. Na een kort verblijf met Crystal Palace stapte hij over naar Duitsland waar hij vier jaar bij Energie Cottbus voetbalde, tot dat team naar de Bundesliga promoveerde, en hij een stap terugzette, naar 1860 München. In Duitsland haalde hij ook zijn trainersdiploma.

In 2009 keerde hij terug naar de VS, waar hij bij Los Angeles Galaxy in zijn laatste jaar als speler voor het eerst proefde hoe het was om een prijs te winnen (de MLS Cup). Na een jaar als assistent-coach bij Galaxy ging hij het Zweedse Hammarby coachen, maar hij liet zich vooral opmerken als trainer van Columbus Crew waar hij de voorbije vijf jaar aan de slag was en met een bescheiden team met weinig middelen goeie resultaten haalde.

Berhalter kreeg de job toegewezen van zijn voormalig ploegmaat in de nationale ploeg, algemeen manager Earnie Stewart, ook al iemand met een Nederlands voetbalverleden. Zijn tactisch inzicht, aandacht voor data bij de verwerking van trainingsprogramma’s en het vermogen om met bescheiden middelen een maximaal resultaat te halen, waren zijn troeven als outsider in een trainerszoektocht die lang duurde. Berhalter, die zelf 44 keer voor de Stars and Stripes speelde en twee WK-eindrondes meemaakte (2002 en 2006), moet de VS weer op de rails krijgen. Afgelopen zomer waren de Amerikanen er immers voor het eerst sinds dertig jaar niet bij op een WK. Momenteel staan ze 25e op de FIFA-ranglijst, na Roemenië en net voor Tunesië. In 2013 stonden ze nog veertiende, in 2005 zelfs achtste. Kwalificatie voor het WK in Qatar is nu een must.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content