De topschutter van de Primera Division speelt bij… Girona FC: Cristhian Stuani

© belgaimalge
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Girona FC heeft veel te danken aan zijn Uruguayaanse topschutter Cristhian Stuani.

Stuani, wat een speler…’, tweette ex-Barcelonaverdediger Carles Puyol twee weken geleden na de wedstrijd van Girona op Espanyol. De uitploeg won met 1-3, twee goals waren gesigneerd: Cristhian Stuani.

De doelpunten van de 32-jarige Uruguayaanse spits bleken vorig en dit seizoen van goudwaarde voor het kleine Girona. Eerder al leverden zijn twee goals in Camp Nou een 2-2-gelijkspel op tegen FC Barcelona. Vorige week nog zette hij een penalty om thuis tegen Atlético Madrid en had Girona lang zicht op winst tot de mannen van Diego Simeone in extremis gelijk maakten.

Vorig seizoen al eindigde Stuani met 21 treffers vijfde in de topschutterslijst na Lionel Messi (34), Cristiano Ronaldo (26), Luis Suárez (25) en Iago Aspas (22). Het leverde hem een ticket naar het WK in Rusland op, maar bij Uruguay wordt hij al jarenlang gebarreerd door Suárez, Diego Forlán en Edinson Cavani. Het is pas wanneer een van hen uitvalt dat Stuani in beeld komt.

Dat gebeurde op het WK 2014, toen Suárez werd geschorst na het bijtincident met Giorgio Chiellini. Afgelopen zomer kreeg Stuani pas een basisplaats in de kwartfinale, nadat Cavani in de achtste finale tegen Portugal geblesseerd verstek moest geven. In de weinige speeltijd die hem gegund wordt, slaagt hij er uiteraard niet in om het verschil te maken. In de zes jaar dat hij bij La Celeste zit, geraakte hij niet verder dan vijf goals.

Cristhian Stuani voetbalde zich meer dan tien jaar geleden in de kijker bij het Uruguayaanse Danubio FC, waar hij de goals aaneen reeg. Het leverde hem een transfer naar Reggina in de Serie A op, maar doorbreken lukte in Italië nooit. Herbronnen deed hij bij de Spaanse tweedeklasser Albacete, waar hij in één jaar 22 goals maakte.

Daarna ging hij zijn geluk beproeven bij enkele Spaanse eersteklassers en bij het Engelse Middlesbrough, maar het is pas bij Girona dat hij helemaal ontbolstert. Ook dit seizoen vindt hij vlot de weg naar doel. Meer zelfs, hij voert al wekenlang de topschutterslijst aan. Dankzij hem kamperen de Albirrojos rustig in de linkerkolom van het klassement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content