Achtergronden bij de transfer van de nieuwe Gentse volksheld.

In de competitie was de inbreng van Roman Bezoes bij KAA Gent tot nu toe redelijk beperkt. Dat de Buffalo’s op 1 mei de bekerfinale spelen tegen KV Mechelen is echter helemaal de verdienste van de 28-jarige Oekraïner. Hij scoorde tegen Oostende de gelijkmaker in blessuretijd en trapte de beslissende penalty binnen in de strafschoppenreeks. In geen tijd heeft Bezoes zijn flinke transferprijs, die niettemin gedrukt werd met de uitleenbeurt van Mamadou Sylla aan STVV, al terugbetaald. Bezoes heeft de komende maanden een belangrijk doel: opnieuw zijn plaats innemen bij de Oekraïense nationale ploeg. Zijn laatste selectie dateert al van eind maart 2015.

Tot enkele maanden geleden stond Bezoes open voor een contractverlenging op Stayen, maar vanuit Japanse hoek was het vertrouwen in de blonde middenvelder niet bijster groot. Het bestuur kon eenzijdig de optie in het contract lichten op voorwaarde dat ze hem een forse premie betaalden en dat zag CEO Takayuki Tateishi niet zitten. Dat zorgde voor wrevel bij Bezoes. Hij sprong regelmatig binnen in het trainersbureau om zijn hart te luchten en met wat peptalk kreeg Marc Brys zijn spelverdeler zo ver dat hij zich toch tot het einde bleef inzetten.

Bezoes is iemand die pas goed kan functioneren als hij zich belangrijk voelt. Het is geen toeval dat hij door Brys geïntroduceerd werd in de spelersraad en tot viceaanvoerder benoemd werd. De Oekraïner is het typevoorbeeld van een gevoelsmens. Wanneer zijn oudste zoon een goede wedstrijd had gespeeld, speelde Bezoes op training de pannen van het dak. Hij kan ook van de simpelste dingen genieten. Zo vloog hij tijden de winterstop over en weer naar Oekraïne om een voetbaltornooi dat hij samen met zijn vader in elkaar had gestoken te superviseren. Bij zijn terugkeer vertelde hij met veel enthousiasme over de jongens die hij daar ontmoet had. Wil Jess Thorup het beste uit Bezoes krijgen, dan zal hij met de Oekraïner de sentimentele toer moeten opgaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content