Het sprookje van Lommel SK

© BELGAIMAGE

TOEN – NU: Wekelijks toetsen wij een actuele gebeurtenis aan het verleden. KV Mechelen plaatste zich vorige week dinsdag voor de finale van de beker van België. Het is geleden van 2001 dat zoiets nog eens lukte voor een tweedeklasser. Dat was toen Lommel SK.

Tweedeklassers die een bekerfinale halen, het gebeurt niet zo vaak. KV Mechelen slaagde er vorige week dinsdag in, door Union te kloppen. Union voetbalde in de twee duels leuk mee, maar uiteindelijk haalde de kracht en de ervaring van de beste ploeg in 1B het. Was de laatste hindernis voor Malinwa een reeksgenoot, dan kregen de Maneblussers de weg naar Brussel niet cadeau. Achtereenvolgens werden Antwerp, Lokeren en Kortrijk uitgeschakeld, allemaal ploegen uit 1A, weliswaar met de hulp van het eigen thuispubliek.

De laatste ploeg uit tweede die het Malinwa voordeed, was Lommel SK, toen autoritair leider in tweede klasse en dat seizoen – wat dat betreft zijn de voortekenen goed – ook promoverend naar eerste klasse, nadat het 78 punten haalde. De eerste eersteklasser de sneuvelde aan de Gestelsedijk was La Louvière (3-0). Vervolgens kwam Lokeren, dat een sterke ploeg had (het zou vierde eindigen), maar met 3-1 de boot in ging. Ook toen al waren de halve finales met heen- en terugwedstrijden. Net als Malinwa had Lommel een collega-tweedeklasser kunnen treffen, maar Cercle Brugge werd uitgeschakeld door KRC Genk. In een spannende Limburgse derby won Lommel thuis met 2-1. Uit speelde het 1-1 gelijk. Het onderstreepte het slechte seizoen van de Genkenaars, die in de competitie ook pas elfde eindigden, maar het jaar daarop wel weer de titel pakten.

In de finale was Westerlo de tegenstander. Die ploeg had het gehaald van Germinal Beerschot, de killer van Anderlecht een ronde eerder. Lommel was toen een stad van 30.000 inwoners, maar de helft ervan trok naar Brussel. De massale steun baatte niet. De ploeg kreeg wat kansjes, Zsolt Bárányos trof al in de vierde minuut het doelhout en een goal werd nog afgekeurd wegens buitenspel, maar in een vrij gelijk opgaande wedstrijd was het uiteindelijk toch de eersteklasser die het haalde, via een doelpunt van Jef Delen. In de basis toen bij Lommel, geleid door Harm van Veldhoven, onder meer Wim Mennes, die in de zomer van 2002 naar Westerlo verhuisde en daar zeven jaar het mooie weer zou maken. Een paar maanden na diens vertrek gaf Lommel SK na 26 speeldagen forfait voor de rest van de competitie, toen het zeventiende stond. Financieel was het over. De bekerfinale was meteen het laatste hoogtepunt in de geschiedenis van een club die eerder Lommel United heette maar nu terug als Lommel SK actief is in 1B.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content