De dopingstalen van de Olympische Spelen in Londen worden nog bewaard tot 2022, maar de teller staat nu al op 116 positieve gevallen. Een olympisch record.

Een druppende kraan. Elke dag, elke week, elke maand worden nieuwe namen bekendgemaakt van atleten van wie de bewaarde dopingstalen van de Olympische Spelen in Londen (2012) toch positief blijken. In de kerstperiode werden nog maar eens vijf gewichtheffers voorlopig geschorst wegens ‘afwijkende resultaten’, negentien gewichtheffers liepen eerder al tegen de lamp.

Bij de vijf nieuwkomers zitten twee olympische kampioenen. De Oezbeek Roeslan Noeroedinov won het goud in de categorie tot 105 kilogram in Rio (2016), zijn Oekraïense voorganger in die gewichtscategorie, Oleksi Torochti, mag wellicht ook zijn medaille inleveren. Toen de Oekraïense fitnesscoach in Londen tot zijn verrassing het goud won, zei hij: ‘In de sport zijn er geen zekerheden. Alleen de uitslagen van dopingcontroles zijn dat wel…’

Ondertussen worden de geschiedenisboeken herschreven en erelijsten geüpdatet. Winnaars worden geschrapt, zilverenmedaillewinnaars worden plots opgewaardeerd tot olympisch kampioen. Of, zoals de Letse verspringster Ineta Radevica meemaakte: na de positieve test van Olga Koetsjerenko opschuiven van de derde naar de tweede plaats, maar uiteindelijk zelf ook tegen de lamp lopen en ontslag moeten nemen als hoofd van de Letse atletiekfederatie.

De Olympische Spelen in Londen moesten de cleanste ooit worden, maar met 116 positieve gevallen worden alle records verpulverd en zijn ze net de vuilste Spelen uit de sportgeschiedenis. Al is ook dat relatief, vond Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie (IAAF). ‘Het hoge aantal gevallen heeft vooral te maken met de efficiëntere controles.’ Niet helemaal juist, want tijdens een anonieme enquête tijdens het WK atletiek in Daegu – 2011, een jaar voor Londen – gaf 43,6 procent van de atleten toe dat ze het jaar ervoor prestatiebevorderende middelen hadden genomen…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content