ES Mominoise

© PIERRE DANVOYE

In Vlaanderen heeft zowat elke gemeente wel een voetbalclub. Sport/Voetbalmagazine trekt op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

Er zitten zes maanden tussen de twee scènes. Gérard Linard die feestviert met de Rode Duivels op de grasmat in Sint-Petersburg na de gewonnen wedstrijd om de derde plaats. En Gérard Linard die langs de lijn staat van het veld in Momignies, waar JS Froidchapelle op bezoek is, de eerste club van Daniel Van Buyten. De bondsvoorzitter, die in het naburige dorp woont, mengt voetbal van de hoogste met voetbal van de laagste echelons. In juli vergaderde hij met de bobo’s van de FIFA. Vandaag haalt hij tijdens de rust herinneringen op met oud-ploegmakkers.

Bondsvoorzitter Gérard Linard (met donkere bril) in de spionkop op enkele kilometer van zijn thuis. Helemaal links, met blauwe jas, zijn voormalige ploegmaat Christian Deshorme. De man met de blauwe pet is de huidige voorzitter, Vincent Deshorme, die bij Momignies nog samengespeeld heeft met Bobby Böhmer.
Bondsvoorzitter Gérard Linard (met donkere bril) in de spionkop op enkele kilometer van zijn thuis. Helemaal links, met blauwe jas, zijn voormalige ploegmaat Christian Deshorme. De man met de blauwe pet is de huidige voorzitter, Vincent Deshorme, die bij Momignies nog samengespeeld heeft met Bobby Böhmer.© PIERRE DANVOYE

Want, inderdaad, Gérard Linard heeft in Momignies gevoetbald. Het is zelfs de enige club waarvoor hij gespeeld heeft, in de jaren 60. ‘Ik was midvoor, ik maakte redelijk wat doelpunten.’ Na deze wedstrijd in de vierde provinciale van Henegouwen zien we dat hij staat te babbelen met Christian Deshorme, die samen met hem in de eerste ploeg gespeeld heeft. Die Christian Deshorme haalde in de jaren 80 een enorme stunt uit. Hij haalde Gerhard Böhmer, alias Bobby, naar Momignies. Hij slaagde erin om de Oostenrijkse playboy, die in een vorige leven de vedette was bij Charleroi, ervan te overtuigen om voor drie jaar naar de toenmalige derdeprovincialer te komen. ‘We hadden een wedstrijd gespeeld tegen de veteranen van Charleroi en nadien vroeg ik hem of hij geen zin had om zich te komen amuseren in Momignies. Hij tekende snel – het was dringend, want het was de laatste avond van de transferperiode. Pas daarna liet ik hem de cijfers zien. Ik zei hem: ‘Als het niet genoeg is voor u, dan verscheuren we het contract wel.’ Maar hij kwam niet voor het geld.

ES Mominoise
© PIERRE DANVOYE

In 1997 ontmoetten we Gerhard Böhmer voor een lang interview, waarin hij ons uitgebreid vertelde over zijn leven als geruïneerd man die werd achtervolgd door deurwaarders. Hij vertrouwde ons toe: ‘In feite is het in Momignies dat ik de bijzonderste periode van mijn carrière heb meegemaakt. We speelden op patattenvelden, sommige kleedkamers hadden zelfs geen douches. Op een dag vroeg een tegenstander mij hoe ik me op dat niveau kon amuseren, na alles wat ik voordien had gekend. Ik zei hem dat ik mijn carrière begonnen was op patattenvelden en dat ik in hetzelfde decor wou eindigen.’

En zo wonen we dus een Mominoise-Froidchapelle bij op een compleet bevroren veld. Zoek trouwens niet naar Mominoise op Google Maps. Het is een fictieve naam, samengesteld uit Momignies en Macquenoise, twee dorpen langs de Franse grens. In Macquenoise werd in 2010 het grootste deel van de film Rien à déclarer gedraaid, van en met de Franse komiek Dany Boon en verder ook met onder meer Benoît Poelvoorde. In de Franse zalen trok de film acht miljoen bezoekers.

ES Mominoise
© PIERRE DANVOYE

De voorzitter van ES Mominoise, Vincent Deshorme, heeft nog met Böhmer samengespeeld. ‘Na de wedstrijden legde hij zijn premie op de toog en hij ging niet weg voor ze helemaal op was.’ Jeugdverantwoordelijke Jean-Marc Monin maakte ook deel uit van die ploeg. ‘Het eerste wat hij vroeg toen hij de kleedkamer binnenkwam, was: ‘Waar is de spiegel?’ De ene zondag daagde hij op met een knappe blondine, het weekend erna met een nog mooiere brunette.’

ES Mominoise is momenteel een beetje op de sukkel. In de zomer van 2017 verloor de club een dertigtal spelers. Vanzelfsprekend was het seizoen daarop erg lastig, met een resem jeugdspelers in de eerste ploeg. Het verdict: geen enkel punt in derde provinciale. Maar het moreel blijft goed. ‘We hebben honderdvijftig jeugdspelers, drie volwassenenploegen, een damesploeg en een mooi project voor een kunstgrasveld’, gaat Jean-Marc Monin voort. Het bestuur wacht alleen nog op de reddende handtekening. Heel de site zou gerenoveerd worden, kostprijs 700.000 euro. En dat is nog niet alles: er is ook een viering wegens het honderdjarige bestaan in aantocht, voorzien voor 2020.

ES Mominoise
© PIERRE DANVOYE
ES Mominoise
© PIERRE DANVOYE
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content