Infografiek: wat kunnen de sportieve implicaties zijn van operatie Propere Handen?

© Sport/Voetbalmagazine

Wat als het matchfixingluik van operatie Propere Handen als bewezen wordt beschouwd? Dan kunnen enkele profclubs plots wel of niet langer degradant of promovendus zijn.

KV Mechelen kan de titel pakken in 1B en toch naar de 1e amateurklasse moeten. Ebe Verhaegen vlooit uit of KV zich bezondigde aan matchfixing, iets waar het bondsreglement degradatie aan koppelt. Verhaegen, onderzoekscoördinator bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), schoot in actie nadat het federaal parket sprak van mogelijke competitievervalsing bij onder meer KV Mechelen – Waasland-Beveren op 11 maart 2018.

De KBVB hoeft met sancties niet te wachten op het gerecht. In principe heeft de bond er acht jaar voor, maar als KV en/of Waasland-Beveren over enkele jaren schuldig blijkt en de bond dat dit seizoen al had kunnen achterhalen, dreigen er schadeclaims. Van Beerschot Wilrijk bijvoorbeeld, want waarschijnlijk kan die club in de plaats van KV promoveren als Malinois eind dit seizoen als kampioen moet degraderen. Ook de clubs die onderaan bengelen in 1B, hebben baat bij een snelle afhandeling; als KV moet zakken, is er geen andere degradant. Same story in 1A. Als Waasland-Beveren nog dit seizoen schuldig bevonden wordt, zakt die club en hoeft de laatste in 1A – nu Lokeren – niet naar 1B.

Biecht van Huyck

Meerdere media meldden de voorbije maanden dat makelaar Dejan Veljkovic – al dan niet in overleg met KV – eind vorig seizoen geld bood aan Waasland-Beverenvoorzitter Dirk Huyck. Die bevestigde dat al. Ook publiceerden kranten stukken uit telefoontaps die overleg insinueerden tussen KV en Waasland-Beveren over het elftal waarmee die laatste club op 11 maart zou aantreden. En er is sprake van transfervooruitzichten die KV zou geboden hebben aan spelers in Beveren en bij degradatieconcurrent Eupen.

Het bondsreglement ziet het louter aanbieden van een voldoende belangrijk geacht voordeel al als competitievervalsing. Ook onder die noemer valt: het proberen te beïnvloeden van een matchuitslag via transferonderhandelingen of via het opstellen van een verzwakt team. Daarnaast is er een meldingsplicht bij een vermoeden van of poging tot competitievervalsing. ‘Elke tekortkoming (…) geeft aanleiding tot passende sancties t.o.v. de club, aangeslotene of betrokken persoon.’ Dus kan ook het niet-voldoen aan die plicht leiden tot degradatie. Huyck zei al dat hij niet wist van de meldingsplicht.

Neuzen in strafdossier

Wannéér eventuele sportieve straffen er komen, hangt in eerste instantie af van hoe snel Verhaegen zijn onderzoek afrondt. Daarna formuleert de bondsprocureur een strafvordering. Vervolgens doet de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB een uitspraak waartegen beroep mogelijk is bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Invloed op de eindstand van dit seizoen kan er enkel zijn als de bondsprocureur vóór 15 juni 2019 vordert en een eindverdict er is vóór 1 juli 2019.

Belangrijk nog: competitievervalsing kan enkel leiden tot een straf voor een club als er ‘aansprakelijkheid’ is van die club. Hoeveel bestuurders daarvoor moeten betrokken zijn, vermeldt het reglement niet.

Verhaegen zei al: ‘We proberen zo snel mogelijk af te ronden. Alleen zijn er factoren waarop we geen vat hebben.’ Zo wil de KBVB inzage in het strafdossier, dat de taps bevat. Maar dat vereist het fiat van de onderzoeksrechter. Welke houding die aanneemt, is onbekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content