Becks verdient meer respect

© IMAGEGLOBE

David Beckham zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Een ethische en epische flater.

Stuart Pearce, selectieheer van de eengemaakte Britse voetbalploeg voor de Spelen in Londen, mocht nochtans drie spelers ouder dan 23 jaar meenemen. Iedereen verwachtte daar de naam van David Beckham tussen te zien staan, maar Pearce koos voor Ryan Giggs (38), Micah Richards (24) en Craig Bellamy (32).

Daarbij werd rekening gehouden met de deal die het Britse Olympisch Comité afsloot met de Engelse voetbalbond om geen spelers te selecteren die deelnamen aan het voorbije EK.

De keuze voor Richards is verdedigbaar, wegens een tekort aan goede verdedigers in de huidige lichting jonge talenten. Ryan Giggs kan je ook begrijpen, wegens een nog steeds voorbeeldige mentaliteit, een sterk seizoen bij Manchester United en de sentimentele overweging dat een levende legende als Giggs met Wales nooit eerder kon proeven van deelname aan een groot landentoernooi.

Maar waarom Craig Bellamy (32) erbij werd gehaald, mag een raadsel heten. Eveneens een Welshman, die Bellamy, maar vooral een man met een bedenkelijke reputatie. Akkefietjes met ploegmaats, provocerend gedrag tegenover supporters en meer dan eens met een rode kaart van het veld gestuurd na alweer een doodschop of scheldtirade.

Is dat het rolmodel voor de jongerenbende die het op de Spelen moet waarmaken voor Engeland? Moet je daar dan je grootste ambassadeur voor thuislaten? Want dat was en is Beckham wel voor Engeland. Hij had al vanaf 2005 zeker een aandeel in het binnenhalen van de Spelen in Londen, liet zich gewillig voor de kar spannen van het Britse Olympisch Comité en wendde zijn mondiale populariteit aan om het Londense bod overal waar hij kwam te promoten.

Handjes schudden met bobo’s? Geen probleem, Becks vloog even heen en terug vanuit Los Angeles, waar hij met zijn gezin resideert. Promotiefilmpje inblikken? Geen probleem, Becks vloog even over vanuit LA. Persconferentie bijwonen? Geen probleem, Becks sprong in LA op het vliegtuig.

Want dat is wel opvallend in de carrière van David Beckham: hoe hij zich van verlegen jeugdtalent van Manchester United ontpopte tot mode-icoon, stijlvolle glamourboy (niet in het minst met wat hulp van echtgenote Victoria) en internationaal gewaardeerde sportvedette. Iemand die poorten opent. Zoals zijn transfer naar de Los Angeles Galaxy de Amerikaanse voetbalcompetitie plots weer in de kijker zette. Tegenwoordig waagt de ene na de andere (ex-)vedette de oversteek.

Zo iemand verdient wel wat meer respect, me dunkt. En voetballen kan hij ook nog steeds. Ondanks zijn 37 lentes. De voorbije twee seizoenen werd hij met LA Galaxy kampioen in de MLS, en dat is – in weerwil tot wat velen nog steeds denken – geen prutsersliga. Met zijn traptechniek en speldoorzicht kan Becks, net als Giggs, de ideale gids en begeleider zijn van de jonkies op de Spelen in Londen.

Maar Stuart Pearce oordeelde daar anders over. Een puur sportieve beslissing, luidt het bij onze Engelse collega’s. “Pearce is een winnaar, die de Spelen of de belofteploeg -waarvan hij bondscoach is – niet ziet als een toekomstgericht project. Pearce wil overal en altijd direct rendement”, vertelde David Hytner, journalist van The Guardian, ons. “Pearce en Beckham komen zelfs goed overeen, daar moet je het dus niet zoeken. Maar Pearce oordeelde dat Becks niet meer de snelheid en de fysiek heeft om op dat niveau mee te kunnen. Zo simpel is het. Sentimentele waarden tellen niet bij hem.”

Okay, fair enough. In topsport is geen plaats voor liefdadigheid, dat willen we nog ergens begrijpen. Maar ons verbaast nog het meest dat er in Engeland zo weinig verontwaardiging over de niet-selectie van Beckham bestaat. Dat in een land waar traditie en adel zo hoog in het vaandel gedragen worden.

En hoe reageerde Beckham zelf? Zoals steeds met stijl: “Ik ben uiteraard ontgoocheld, maar ik zal de eerste zijn om straks te supporteren voor onze ploeg. Ik hoop dat ze een medaille winnen.”

Een paar dagen nadien gaf Becks bovendien te kennen niet in te gaan op het bod van de British Olympic Association om op 27 juli de vlam te ontsteken waarmee de Spelen officieel openen. “Die eer laat je beter over aan iemand die olympische medailles gewonnen heeft”, verklaarde Becks. Een grote meneer! Dat mag ook eens gezegd. Als compensatie mogen ze hem straks dan maar ridderen… Sir David Beckham.

Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content