Balotelli schiet Italië naar finale Euro 2012

© Reuters

In de tweede halve finale van Euro 2012 in Warschau klopte Italië Duitsland met 1-2. Man van de match van Manchester City-aanvaller Mario Balotelli, die voor beide Italiaanse treffers tekende.

Dat eerste doelpunt kwam er in de twintigste op voorzet van een zich slim vrij draaiende Antonio Cassano. Balotelli kopte staalhard en onhoudbaar voor de Duitse doelman Manuel Neuer in het midden van het doel.

Balotelli had zestien minuten nogmaals prijs. Vanop de eigen helft gelanceerd door Riccardo Montolivio knalde hij van net binnen het strafschopgebied autoritair rechts in de kruising.

Truitje uit

Om dat machtsvertoon nog wat extra kracht bij te zetten, trok ‘Super Mario’ vervolgens zijn truitje uit. Dat leverde hem niet alleen een fotogeniek tafereel, maar ook een gele kaart.

Marco Reus trof in de 62ste minuut nog de lat, maar de Duitsers wekten in de tweede helft hoe langer hoe minder de indruk dat ze het tij konden doen keren.

Het gevaar kwam in tegendeel keer op keer van de Italianen. In de 74ste minuut ontsnapte Duitsland aan 3-0, toen Marchisio een reuzekans net voorlangs schoot en in de 81ste, na een misser van de doorgebroken Antonio Di Natale rechts.

Adrenaline

Een Duitse strafschop in de 92ste minuut, na handspel van Frederico Balzaretti en omgezet door Mesut Özil, zorgde nog even voor een adrenaline-opstoot, maar de tijd was op dat moment al even op voor Duitsland.

De EK-finale wordt dus een Zuid-Europese aangelegenheid. Italië neemt het zondag in Kiev op tegen Spanje, dat zich een dag eerder na strafschoppen ontdeed van Portugal. (TV)