De dag dat paars-wit rood uitsloeg

© gf
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Vandaag trekt Zulte Waregem naar Anderlecht, 25 jaar en een maand nadat het ter ziele gegane SV Waregem paars-wit een memorabele 2-5-nederlaag toediende.

‘Weet je dat mensen mij nog altijd over die goal aanspreken? Veertiende minuut. Balrecuperatie op de eigen helft, twee man gedribbeld. Ik dacht: waarom eens niet proberen? Om vervolgens de bal vanop 35 meter in de linkerwinkelhaak te schieten: 0-1. En het mooiste is dat er nóg vier goals volgden.’

Als het van Nick Descamps, de ex-linksachter van SV Waregem en auteur van de hierboven beschreven wereldgoal, afhangt, dan mag het etiket ‘historisch’ gerust gekleefd worden op wat er zich op vrijdag 25 september 1992 in het Constant Vanden Stockstadion afspeelde. Een wedstrijd die de paars-witte fans nog altijd rood doet uitslaan. In de naoorlogse geschiedenis slikte Anderlecht in een competitiematch thuis immers nooit zoveel goals.

Met zes punten uit zeven wedstrijden (twee punten per zege) trok Essevee, toen elfde in de stand, nochtans als underdog naar Anderlecht. Al in minuut 14 scoort Descamps echter zijn wereldgoal. MarcDegryse stelt twee minuten later gelijk, maar dan volgt een van de pijnlijkste passages uit de paars-witte geschiedenis. Minuut 20: AurelioVidmar kopt een corner van PatrickTeppers binnen. Minuut 24: de Australiër herhaalt zijn kunstje na een vrijschop van Teppers. Minuut 28: YvanDesloover haalt zijn gram op het thuispubliek dat hem, na het incident met Juan Lozano, al jaren uitgefloten heeft en buffelt een doorgekopte hoekschop van opnieuw Teppers binnen: 1-4!

Danny Boffin mildert nog vlak voor de rust, maar wanneer een gefrustreerde Degryse kort na de pauze rood pakt na een duw op Vidmar, spartelt Anderlecht alleen nog wat flauw tegen. HendrieKrüzen en co dwingen op de counter zelfs nog een pak kansen af. Jean-MarieAbeels maakt in de 80e minuut de vernedering compleet: 2-5.

Onder een striemend fluitconcert vluchten de Anderlechtspelers naar binnen, die van Waregem groeten hun uitgelaten supporters en feesten in de kleedkamer voort. Terug aan de Gaverbeek blijven ze tot een gat in de nacht feestvieren. Sommige, fel benevelde, spelers helpen op zaterdagochtend zelfs de marktkramen op te zetten.

In Anderlecht barst intussen een etterbuil open. Het ongenoegen over de defensieve aanpak van coach Luka Peruzovic is groot. De nederlaag wordt het begin van het einde voor de Kroaat. Maar tegelijkertijd de kiem van een nieuwe succesperiode onder Jan Boskamp, die Peruzovic in januari 1993 opvolgt en paars-wit naar drie titels zal leiden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.