Jacques Sys

‘Als je de wedstrijdverslagen van Anderlecht leest, is het alsof er maar één man op het veld staat’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Alles wat Hein Vanhaezebrouck doet wordt geregistreerd, zegt Jacques Sys. ‘Hein is kwaad, Hein grijpt zich naar het hoofd, Hein wisselt, Hein geeft via een briefje instructies, het lijkt wel Sporting Hein.’

Soms is het voor een trainer die zijn vak kent simpel. Je komt bij een ploeg, licht de kern door, je zet spelers op hun beste plaats, je doet eventueel een paar subtiele tactische correcties en je scherpt de discipline aan, op en naast het veld. Zo deed de 72-jarige Jupp Heynckes het bij Bayern München toen hij daar op 6 oktober arriveerde. Ruim vier jaar geleden moest hij wijken voor Pep Guardiola, het bestuur vond hem te ouderwets, dat zorgde voor fricties, maar Heynckes veegde ze onder de mat toen hem werd gevraagd om terug te keren.

Sindsdien won Bayern München zeven matchen op zeven. Terwijl het een aantal sleutelspelers moet missen. Heynckes vindt niet dat hij een uitzonderlijke prestatie levert. Hij doet gewoon zijn job. Te vaak worden trainers overschat. Ze kunnen vooral door een gebrek aan competentie het rendement van een ploeg fnuiken. Of ze zijn zo dominant en vermoeiend dat ze een groep op den duur gaan irriteren. Dan is het tijd om te veranderen.

Het rapport van Jupp Heynckes kan Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht niet voorleggen. Ook hij speelde met Anderlecht zeven wedstrijden. Die leverden, inclusies de Europese matchen, drie overwinningen, drie nederlagen en één gelijkspel op. En steeds weer staat de West-Vlaming in het brandpunt van de belangstelling. Als je de wedstrijdverslagen leest, is het alsof er maar één man op het veld staat: Hein Vanhaezebrouck. Alles wat hij doet wordt geregistreerd. Hein is kwaad, Hein grijpt zich naar het hoofd, Hein wisselt, Hein geeft via een briefje instructies, het lijkt wel Sporting Hein. En alles wat hij nadien zegt, wordt breed uitgesmeerd. Vanhaezebrouck is daar ook een dankbaar figuur voor. Hij praat nooit in clichés en maakt doorgaans correcte analyses.

Intussen gaat de zoektocht van Hein Vanhaezebrouck naar het juiste evenwicht verder. Hij probeert tactisch te verrassen, zoals hij dat vaak bij AA Gent deed, het was een belangrijke factor in de race naar de titel. Nu heeft het vooralsnog minder succes. Tegen Club Brugge pakte Vanhaezebrouck uit met een andere veldbezetting, vier man achteraan, maar Club etaleerde volwassenheid en ging daar goed mee om. Ook al mocht het achteraf, door de onmondigheid van paars-wit, gelukkig zijn met een gelijkspel.

De kansen beter benutten, Vanhaezebrouck beklemtoont dat hij aan een proces bezig is met Anderlecht. Hij zal dat nog vaak herhalen. Het laat zich aanzien dat hij tijdens de komende transferperiode tot een grondige schoonmaak komt en er een aantal nieuwe spelers zullen bijkomen. In de eerste plaats die balvaste spits waaraan Vanhaezebrouck binnen zijn manier van voetballen nood heeft.

Ten laatste bij de start van play-off 1 moet Anderlecht er dan helemaal staan. Met andere automatismen, met een spel naar de filosofie van de trainer. De vraag is hoe groot de achterstand op Club Brugge dan zal zijn. Blauw-zwart speelt in de volgende vijf wedstrijden vier keer thuis en moet tussendoor naar Eupen. Het spel is verre van sprankelend, maar er staat een moeilijk te ontwrichten blok.

Als KV Kortrijk afscheid zou nemen van Yannis Anastasiou, dan wisselen de helft van de clubs uit eerste klasse in goed drie maanden competitie van trainer. Jordi Condom leek zich geen zorgen te moeten maken bij Eupen, maar mag nu binnen de club een andere functie uitoefenen. Er wordt veel verteld in het voetbalwereldje. Bij KV Mechelen bijvoorbeeld dat de interlandbreak zou afwachten om een nieuwe trainer aan te stellen, maar na twee nieuwe nederlagen Aleksander Jankovic terughaalt. Nadat het eerder tevergeefs Marc Brys probeerde te strikken.

Knap dat die zich niet het hoofd op hol liet brengen in deze dolle carrousel. En er nog trainers zijn die hun club in volle seizoen niet in de steek laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content