Claude Makélélé: wie is de man die Eupen van de degradatie moet redden?

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De nieuwe T1 van Eupen was een fantastische speler, maar moet zich nog bewijzen als coach.

Met dank aan de bijna onbeperkte middelen van Aspire pakt het bestuur van Eupen af en toe uit met een verrassing van formaat. Twee jaar na de komst van Jeffren, ooit nog canterano bij FC Barcelona, mag Claude Makélélé er aan de zijlijn komen postvatten. Hij vervangt Jordi Condom, die nochtans nog steeds gesteund werd door de kleedkamer. Dat werd duidelijk na de spectaculaire 4-4 die tegen STVV uit de brand werd gesleept.

Het is niet de eerste keer dat de wegen van Qatar en de Franse oud-international (71 caps), die als speler bij Real Madrid en Chelsea actief was, elkaar kruisen. Net nadat hij zijn schoenen aan de haak hing, kreeg hij bij PSG een rol in het organigram als een van de assistenten van Carlo Ancelotti.

Men zegt dat ‘Maké’ er een belangrijke factor was in de ontluiking van Blaise Matuidi. Hij zou er de middenvelder vertrouwd gemaakt hebben met het dagelijkse professionalisme dat nodig is aan de top.

Dat is ongeveer alles wat we weten over zijn onduidelijke functie. De enige concrete omschrijving kwam er uit de mond van Laurent Blanc, toen Makélélé de club verliet om hoofdtrainer te worden van Bastia: ‘Hij was het bindmiddel tussen jongeren en ouderen, buitenlanders en Fransen.’

Autoriteit

Na een fiasco op Corsica (ontslagen na twaalf matchen in november 2014) kwam de ex-middenvelder meer dan een jaar later terug boven water bij Monaco. Hij kreeg er het officiële etiket van ’technisch directeur’ maar werd er argwanend bekeken door trainer Leonardo Jardim.

Volgers van de club beweerden dat vicevoorzitter Vadim Vasilyev Makélélé aangesteld zou hebben om zijn eigen autoriteit te herbevestigen. Sinds de toenemende belangrijkheid van Luis Campos in het transferbeleid van de club was die namelijk afgebrokkeld. Makélélé werd dus meteen scheef bekeken door ‘de Portugese clan’, waardoor hij het niet langer dan zes maanden volhield in een, eens te meer, vrij floue rol.

Zijn enige wapenfeit was dat hij een zekere Kylian Mbappé, toen door nogal wat topclubs gegeerd, ervan overtuigde om zijn eerste contract bij Monaco te tekenen. Een nieuw bewijs dat Makélélé weet hoe je spelers kan raken.

Begin dit jaar werd hij aangesteld als assistent-coach van Paul Clement bij Swansea. Die roemde Makélélé voor zijn rol in het behoud vorig seizoen. Doordat hij het Frans en het Spaans beheerst kan hij zich makkelijk integreren in de groep. Zijn benoeming aan de Kehrweg heeft Makélélé dan ook vooral te danken aan zijn verleden als speler, meer dan dat als coach. Eupen rekent op zijn ‘ervaring, persoonlijkheid en motivatie’ om de club van de laatste plaats weg te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content