Herfstkampioen Lokeren

© belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Sporting Lokeren prijkt bovenaan het klassement van beste voetbalvelden in onze JPL. Met dank aan greenkeeper Thierry De Jonghe.

Sporting Lokeren mocht halfweg de reguliere competitie dan wel het slechtste thuisrapport voorleggen (6 op 24), het kan zich wel herfstkampioen van de grasvelden noemen. Sinds dit seizoen geven trainer en aanvoerder van de bezoekende ploeg plus een afgevaardigde van de KBVB na afloop van elke match in de Jupiler Pro League punten voor de kwaliteit van het veld. Op het eind van het seizoen mag de greenkeeper van het beste terrein op het Gala van de Profvoetballer een award in ontvangst nemen. Zoals het er nu naar uitziet, zal Thierry De Jonghe daar op het podium staan. Het veld van Lokeren gaat nipt dat van KV Oostende en Club Brugge vooraf in het nevenklassement.

De 32-jarige De Jonghe gooide vorig seizoen al hoge ogen toen het voetbalveld op Daknam er als zowat enige in de JPL nog onberispelijk bijlag tijdens de zware wintermaanden. Het maakt van hem wellicht de meest gegeerde werknemer van de Waaslanders. In het moderne profvoetbal is immers een handel ontstaan in greenkeepers. In de zomer van 2015 zag Lokerenpreses Roger Lambrecht zo al eens een terreinverzorger weggeplukt worden bij zijn club. Axl Geerinck maakte toen de overstap naar AA Gent, dat in zijn eerste twee campagnes in de Ghelamco Arena sukkelde met de kwaliteit van de grasmat. Dit seizoen staat Gent vierde in het klassement.

De Jonghe nam de vrijgekomen plek bij Lokeren in, nadat hij eerder ook al aan de slag was bij KV Mechelen, Anderlecht en in het Koning Boudewijnstadion. Zijn faam reikt ondertussen tot in het buitenland. Zo wist Luciano Slagveer – deze zomer van Heerenveen naar Lokeren getransfereerd, maar ondertussen alweer weg – bij zijn voorstelling te vertellen dat hij uitkeek om op die uitstekende grasmat van Daknam te voetballen, iets wat hem in Nederland ter ore was gekomen. Een dikke pluim voor De Jonghe, die met een jaarbudget van 25.000 euro moet werken, terwijl de collega’s bij Standard bijvoorbeeld jaarlijks bijna een half miljoen euro ter beschikking krijgen voor het onderhoud van hun veld.

Matthias Stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content