Waarom Chris Froome voor de dubbel Giro-Tour gaat

© belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Vandaag vindt de presentatie plaats van de Ronde van Italië 2018. Eén gespreksthema zal bovendrijven: Chris Froome die zich aan de dubbel Giro-Tour waagt.

Een opmerkelijke keuze, want de Engelsman gaf al meermaals aan dat een vijfde Tourzege – een evenaring van het record van EddyMerckx en co – dé prioriteit zou zijn in 2018. En dan zou Chris Froome het toch niet riskeren om ervoor een zware Giro af te werken, en met minder frisse benen aan de Tour te beginnen? Tot The Times enkele weken geleden meldde dat Froome en Team Sky ‘serieus overwogen’ om én de Giro én de Tour te rijden. Die beslissing is nu gevallen.

Dé reden om te starten in de Giro, zou het historische aspect zijn – iets waar Froome niet ongevoelig voor is: met een eindzege in Italië zou hij, na de (al unieke) dubbel Tour-Vuelta in 2017, de eerste renner worden die drie opeenvolgende grote rondes wint sinds Bernard Hinault (Giro/Tour in 1982, Vuelta in het voorjaar van 1983). Wint hij daarna ook de Tour, dan evenaart hij Merckx’ record met vier zeges op rij in een grote ronde (Giro/Tour 1972, Vuelta/Giro 1973).

Dat vindt Froome verrassend belangrijker dan all-in te gaan voor een vijfde Touroverwinning. En niet alleen hij, maar ook sponsors Sky en Century 21 Fox voor wie de Ronde van Frankrijk nochtans publicitair nog altijd véél belangrijker is. In La Grande Boucle wordt het voor Froome, die in mei volgend jaar 33 wordt, nu of nooit. Als hij een vijfde keer het geel naar huis wil nemen, moet het allicht in 2018 gebeuren, aangezien de jongere generatie steeds sterker wordt, met als exponent Tom Dumoulin (27).

Giro-organisator Mauro Vegni heeft hem echter kunnen verleiden met een parcours op zijn maat. Niet toevallig retweette Froome maandag een bericht van de organisatie over waar de tijdritten zullen plaatsvinden. Eerder raakte al bekend dat het Giropeloton de Monte Zoncolan en de Colle delle Finestre, twee mythische beklimmingen, voorgeschoteld krijgt. En net die twee cols fietste Froome in aanloop naar de jongste Vuelta op met ploegmaat Gianni Moscon. Toen al doken de geruchten op dat de Skyrenner weet had van het Giroparcours.

Dat hij nu zal deelnemen, is een teken dat Froome denkt dat hij op 95 procent kan winnen, en niet te vermoeid – ondanks een belastende start in Israël – uit de Giro zal komen. Wat kan meespelen is dat de start van de Tour 2018 een week wordt verlaat (wegens het WK voetbal) en er nu 40 in plaats van 35 recuperatiedagen na de Giro volgen. Ter vergelijking: tussen de Tour en Vuelta 2017 kon Froome slechts 26 dagen uitrusten. En toch was hij naar eigen zeggen in Spanje beter dan in de Ronde van Frankrijk.

Perfect volgens plan, want de Brit had in het voorjaar met de spaarknop ingedrukt getraind en gekoerst. Het leverde hem een historische dubbel op. En overtuigde hem dat hij twee grote rondes op rij aankan. Al is de combinatie Giro-Tour nog een pak moeilijker, wegens de grotere (en frissere) concurrentie in de Ronde van Frankrijk, de tweede grote ronde. Merckx en Hinault, die Froome al hadden opgeroepen om richting Italië te trekken en wielergeschiedenis te schrijven, zullen het nieuws graag gehoord hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content