Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Vijf keer olympisch goud, twee zilveren en twee bronzen plakken, maar de Duitse schaatsster Claudia Pechstein – 45 (!) – wil nóg meer.

Marit Bjørgen, Raisa Smetanina en Stefania Belmondo – drie langlaufsters – hebben tien olympische medailles achter hun naam, Claudia Pechstein droomt om straks op gelijke hoogte te komen. Verbazend. Toen ze onlangs de snelste was op de 5000 meter in Stavanger, waar ze haar… 111e Wereldbekermedaille won, keek de 45-jarige Duitse rond en besefte dat sommige concurrenten nog niet waren geboren toen ze in 1992 (Albertville) haar eerste olympisch brons mocht ophalen.

Er zouden nog acht medailles volgen, waarmee ze de meest succesvolle schaatsster in de olympische geschiedenis én de beste Duitse atlete op de Winterspelen werd. Een fenomeen, maar tegelijk controversieel. In 2009 werd ze betrapt op afwijkende bloedwaarden, waarna ze voor twee jaar werd geschorst en de Winterspelen in Vancouver miste.

In Sotsji (2014) was ze er voor de zesde keer bij, maar viel twee keer naast het podium. ‘Te veel energie gestoken in mijn juridische strijd met de Internationale Schaatsunie. Ervoor was mijn hoofd vrij om te vechten tegen de klok en mijn concurrenten, toen moest ik vooral strijden tegen het onrecht’, blikte ze in de Frankfurter Allgemeine Zeitung terug.

Ze hád geen doping genomen, beweerde ze, en zwaaide met een attest van de Duitse vereniging van hematologen en oncologen, dat aantoonde dat een erfelijke vorm van sferocytose haar bloedwaarden verklaarden. ‘Toen ik werd geschorst, zat ik heel diep en dacht ik zelfs aan zelfmoord.’

Ze eiste 4,4 miljoen euro schadevergoeding, maar daar ging de rechtbank niet op in. ‘Ik strijd al negen jaar voor eerherstel, maar met de hulp van mijn mental coach heb ik mijn negatieve gevoelens in positieve energie omgezet, ‘ zei ze na haar baan- record in Stavanger. ‘Ik geloof dat ik straks mijn 10e medaille kan pakken. Lukt dat niet, dan probeer ik in 2022 nog eens.’

Chris Tetaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content