Royal Sporting Coucke Anderlecht

© BELGAIMAGE

De overname door Marc Coucke zal een aardverschuiving teweegbrengen bij RSCA. Wie grijpt de macht op Neerpede? Wie mag inpakken? Wie zijn de winnaars en de verliezers? Eén ding staat vast: Anderlecht zal nooit meer hetzelfde zijn.

Maar Lichtenstein is lang niet de enige invloedrijke makelaar die zijn zinnen heeft gezet op Anderlecht. Luciano D’Onofrio, Christophe Henrotay en zelfs Mogi Bayat proberen investeerders rond zich te verzamelen om het instituut over te nemen. Lichtenstein, telg van een diamantairsfamilie, heeft een niet te onderschatten voordeel: met zijn voormalige schoonvader Philippe Collin heeft hij een medestander in de raad van bestuur zitten. Lichtenstein was ooit getrouwd met Geraldine Collin. Het is uiteindelijk Scott Lichtenstein, de 19-jarige zoon van het intussen gescheiden koppel, die na een gesprek met zijn grootvader Philippe alles in gang zet. Op basis van de informatie die hij van zijn zoon krijgt, besluit Lichtenstein om Marc Coucke en Michael Verschueren rond de tafel te brengen. Die twee zijn op dat moment geen wildvreemden meer voor elkaar. Integendeel. Lang voor er sprake is van een verkoop van Anderlecht, ontmoeten Coucke en Verschueren junior elkaar op de tribunes van het Etihad Stadium van Manchester City. De uitnodiging komt van Lichtenstein, kind aan huis bij City dankzij zijn goede band met Vincent Kompany. Na de match gaan de twee genodigden zelfs gretig op de foto met Vince the Prince. Het is het begin van een innige vriendschap tussen de olijke zakenman uit Gent en de zoon van Mister Michel. In de zomer van 2015 is Verschueren zelfs een opgemerkte gast in de feestzaal van KV Oostende. Ondanks de 3-1 blijft Verschueren plakken op de afterparty in de catacomben van wat dan nog het Alberparkstadion heet. Hij staat zelfs helemaal vooraan wanneer Coucke ‘Het is weer Couckenbak’ aanheft.

Clean imago

Dat Lichtenstein Coucke naar voren schoof, is geen toeval. De manager onderhoudt al langer een uitstekende relatie met Coucke. Nadat hij terrein verloor bij Anderlecht, Gent en Genk ging hij op zoek naar onontgonnen gebied. Dat vond hij medio 2013 in Oostende, waar Coucke zich in augustus voor 60 procent had ingekocht bij KVO. Franck Berrier was de eerste mediagenieke coup van het tandem Coucke-Lichtenstein. De jaren daarna zouden nog grote klanten uit de portefeuille van de Brusselse makelaar richting kust trekken: Gohi Bi Cyriac (2015), Yves Vanderhaeghe (2015) en Silvio Proto (2017). Maar Coucke is niet vergeten dat Lichtenstein erin geslaagd is om een heuse klepper als Berrier te overtuigen om naar een modale eersteklasser als KV Oostende te komen. Sindsdien gaan alle deuren van de Versluys Arena open voor de enige makelaar die voor de match aan dezelfde tafel mag zitten als Coucke en de delegatie van de tegenstander.

Kiezen voor Coucke was kiezen voor een clean imago. ‘Paul Gheysens of Mogi Bayat zouden de reputatie van Anderlecht besmeurd hebben’, klinkt het in makelaarskringen. Iemand die bij uitstek de uiterlijke elegantie van Anderlecht belichaamt, is Michael Verschueren. Twee jaar geleden werd hij beschouwd als de coming man bij Anderlecht en de toekomstige rechterhand van Alexandre Van Damme. Verschueren speelde het sluw en liet meermaals blijken dat hij niet geïnteresseerd was om Herman Van Holsbeeck op te volgen. ‘Wat Herman allemaal doet, is fenomenaal’, vertelde Verschueren een paar jaar geleden tijdens een interview in Sport/Voetbalmagazine. ‘Een blik op de statistieken bewijst het: nooit deed iemand beter in de geschiedenis van Anderlecht. Het is niet mijn bedoeling om hem op te volgen.’

Ondanks zijn knieval werd Verschueren junior naar de uitgang geleid door Van Holsbeeck. Tussen de twee was er geen klik. Van Holsbeeck dacht ongetwijfeld ook terug aan zijn beginperiode bij Anderlecht, toen vader Michel Verschueren hem weleens stokken in de wielen stak. Verschueren junior vertoonde zich nog zelden op Neerpede en concentreerde zich vooral op zijn werk in Zwitserland bij de European Club Association (ECA), een denktank en lobbygroep die de Europese topclubs vertegenwoordigt. Maar wellicht keert Verschueren binnenkort terug op het voorplan bij Anderlecht. Al is het nog niet duidelijk welke functie Coucke hem zal toewijzen. Krijgt hij het takenpakket van een general director, in de lijn van wat Jo Van Biesbroeck nu doet? Of wordt hij sportief directeur? In de wetenschap dat hij nog nooit een transfer heeft afgehandeld en niet kan terugvallen op een netwerk van makelaars. Hij is naar eigen zeggen geen voetbalman. ‘Je moet er elke dag in zitten, makelaars en spelers kennen. Ik steek ik er niet genoeg tijd in om te kunnen zeggen dat ik er voldoende over weet. Ik zou bijvoorbeeld niet kunnen zeggen wie de beste spelers bij de Portugese U19 zijn.’

Jacques Lichtenstein
Jacques Lichtenstein© BELGAIMAGE

Het is dus aannemelijk dat Luc Devroe zijn baas volgt naar Brussel. Hij en niet Coucke bepaalde grotendeels het transferverkeer bij KV Oostende. Devroe liet met de transfers van Jordan Lukaku, Landry Dimata en Adam Marusic, spelers die voor een prikje werden gehaald en in een mum van tijd voor miljoenen euro’s doorverkocht werden aan buitenlandse subtoppers, de kustboys voor het eerst proeven van het grote geld. Met zijn netwerk, dat zich uitstrekt tot in Zuid-Amerika, moet Devroe in staat zijn om de winstmaximalisatie bij Anderlecht te verhogen. Op voorwaarde dat hij de scoutingcel weer aan de praat krijgt. Het is een publiek geheim dat de scouts op Anderlecht niet of nauwelijks durfden in te gaan tegen Van Holsbeeck en Mogi Bayat. In sommige gevallen werden rapporten opgesmukt uit schrik om een nieuwe Thomas Meunier te missen.

Afzondering in bureau

Roger Vanden Stock heeft zich intussen neergelegd bij zijn nakende afscheid als voorzitter van Anderlecht. Hij vertrok op skivakantie, kwam woensdag even terug naar België voor de match tegen Gent en zat donderdag weer op het vliegtuig richting zijn skioord in Zwitserland. Bij Van Holsbeeck, die zich sinds de overname steeds vaker afzondert in zijn bureau, kwam de klap harder aan. Insiders menen te weten waarom: hij zou op geen enkel moment geraadpleegd zijn over mogelijke namen van overnemers, laat staan dat hij wist dat Coucke een kandidaat-koper was.

Het dringt tot Van Holsbeeck door dat hij vanaf maart overbodig zou kunnen zijn in de nieuwe structuur van Coucke. Misschien wordt hij al eerder buitenspel gezet. Naar verluidt zou een comité van maximaal drie mensen het transferbeleid tijdens de wintermercato sturen. Mensen in wie Coucke wel vertrouwen heeft. Trok Van Holsbeeck daarom hard van leer op de dag van Couckes persvoorstelling in het Constant Vanden Stockstadion? Toch had Van Holsbeeck het moeten zien aankomen. Zijn macht werd een drietal jaar geleden ingeperkt toen er op aangeven van Alexandre Van Damme een vacature van operationeel manager gecreëerd werd voor Jo Van Biesbroeck. Het was een subtiele manier om Van Holsbeeck van dichtbij te controleren, wat Roger Vanden Stock amper deed aangezien hij zijn rechterhand blind vertrouwde.

STILLE AFTOCHT VOOR BAYAT?

Indien de samenwerking met Van Holsbeeck wordt stopgezet, dreigt ook voor Mogi Bayat, die de laatste jaren zwaar op het transferbeleid woog, het doek te vallen bij Anderlecht. In november 2016 vertrouwde Coucke aan enkele journalisten van La Tribune toe dat hij niet hoog opliep met de broers Bayat. Vooral Mogi maakte zich de afgelopen maanden niet geliefd bij de clan-Coucke. Eerst was er de tumultueuze transfer van Silvio Proto naar Olympiacos. Bayat zou Proto aangeraden hebben om oorlog te maken met de club om zijn transfer af te dwingen, onder andere door weg te blijven van de trainingen. KV Oostende moest finaal buigen. Met succes paste Mogi Bayat afgelopen zomer dezelfde techniek toe met Mickaël Tirpan (van Mouscron naar Eupen) en Dylan De Belder (van Lierse naar Cercle Brugge) om een transfer te forceren. ‘Mogi Bayat zou zijn eigen familie verloochenen om een deal rond te krijgen’, zegt een andere makelaar. Enkele weken geleden schoot de Iraniër met Franse nationaliteit zichzelf helemaal in de voet toen hij Luc Devroe aanwees als de schuldige voor de slechte gang van zaken bij KV Oostende. Die beschuldigingen kwamen via een omweg bij Devroe en Coucke terecht en bevestigden alleen maar het beeld dat ze van de man hadden. No way dat Mogi Bayat nog veel geld zal verdienen aan Anderlecht. Het betekent ook dat de markt eindelijk weer opengesteld zal worden voor andere makelaars (zie kader). Straks zal blijken of een eventuele stille aftocht van Mogi Bayat en de terugkeer van zijn Belgische concurrenten de transferpolitiek op Neerpede in de juiste richting zal oriënteren.

Mogi Bayat
Mogi Bayat© BELGAIMAGE

Wie profiteert van monopolieverlies van Bayat?

Jacques Lichtenstein was lange tijd niet meer welkom op Neerpede omdat Mogi Bayat hem niet kan uitstaan en vice versa. Voor contractbesprekingen werd vaak zijn naaste medewerker Peter Verplancke gestuurd. De weg is nu vrij voor een comeback van Lichtenstein. De opvolging ten huize Lichtenstein is trouwens verzekerd. Zoon Scott studeert momenteel aan de Maastricht University School of Business and Economics en van hem wordt gezegd dat hij binnen enkele jaren in de voetsporen zal treden van zijn vader.

Ook Patrick De Koster zal binnenkort opnieuw zaken kunnen doen met Anderlecht. Bij KV Oostende heeft hij momenteel William Dutoit, Zinho Gano, Hasan Özkan en Sebastien Siani zitten. De makelaar van Kevin De Bruyne heeft toegang tot de Engelse markt en werkt samen met een academie in Guinee.

Hoewel hij niet overal in de bovenste la ligt, geniet Didier Frenay het volste vertrouwen van Luc Devroe. Frenay stalde Joseph Akpala en Antonio Milic aan de kust en liet KV Oostende de jackpot winnen met de transfer van Landry Dimata naar Wolfsburg. Frenay is onder andere goed thuis in Brazilië, waar iemand ter plaatse voor hem de markt afschuimt.

De vierde man in het netwerk van Devroe en Oostende is Evert Maeschalck, makelaar van onder meer Davy Roef.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content