Olympique Lyon: de genesis van Génésio

© BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bruno Génésio heeft Olympique Lyon naar het podium van de Ligue 1 geloodst. Dit weekend komt PSG op bezoek.

Op 23 december 2015 ontving Bruno Génésio een vervroegd kerstcadeau: het trainerschap bij Olympique Lyon. Tot dan was hij assistent. Hij verving Hubert Fournier, ontslagen vanwege de slechte resultaten. De ploeg zat in de puree. Lyon sloot het seizoen uiteindelijk af op 31 punten van kampioen PSG. Maar: wel op de tweede plaats! Génésio is de held.

Een held van het volk, want Génésio is van Lyon. Hij is er geboren en was al lid van OL op zijn vijfde. Gedurende tien seizoenen was hij er ook profspeler. Na wat lauwe ervaringen als T1, op een lager niveau, pikte hij de draad weer op in 2011 bij Lyon: eerst als scout, daarna als trainer van de reserven, vervolgens als T2 van de eerste ploeg. Tot zijn verrassende aanstelling als T1. Onmiddellijk stelde de pers de beslissing van voorzitter Jean-Michel Aulas in vraag: hoe kan je ‘de sleutels van de vrachtwagen’ toevertrouwen aan een man die nauwelijks ervaring heeft op het hoogste niveau?

Zijn eerste volledige seizoen als sportieve baas van de eerste ploeg is er een van tegenstellingen. Geknoei in de Champions League, een vierde plaats in de Ligue 1, maar ook een halve finale in de Europa League.

In de huidige competitie is het ook warm geworden onder zijn voeten. Half oktober stond Lyon op een trieste achtste plaats. Er ging een petitie rond, ondertekend door duizenden supporters. Daar stond onder meer in: ‘Génésio is gewoonweg geen goede trainer. Hij heeft overal waar hij T1 is geweest, de bal misgeslagen.’ Daar reageerde hij op met een paar niet mis te verstane verklaringen: ‘Als we winnen, komt dat door het stadion, het publiek, de spelers. Verliezen we, dan is het mijn fout omdat ik te weinig ervaring heb. Of ik zou Ramírez of Sánchez moeten heten.’ Daarmee zinspeelt hij op het feit dat volgens hem het krediet van buitenlandse coaches altijd groter is.

In november maakte een historische 5-0-zege tegen rivaal Saint-Etienne dat Génésio weer even een held werd. Maar hij laat zich daardoor niet beïnvloeden. ‘Als ik een koffie ga drinken in het café van mijn dorp, dan hoor ik altijd dezelfde dingen over mij. En dan moet ik toch eens lachen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content