Quick-Step telde nooit zo weinig Belgen

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Quick-Step Floors startte van de week in de Tour Down Under aan een nieuw wielerseizoen. Met een rennerskern die nooit zo weinig Belgisch gekleurd is sinds de laminaatfabrikant in 2003 hoofdsponsor werd.

Met Tim De Clercq, Dries Devenyns, Laurens De Plus, Philippe Gilbert, Iljo Keisse, Yves Lampaert en Pieter Serry telt de ploeg van manager Patrick Lefevere zeven landgenoten. Twee minder dan in 2017, want Tom Boonen is gestopt en Julien Vermote trok naar Dimension Data.

Bovendien heeft geen enkele van de zeven nieuwkomers de Belgische nationaliteit. Sinds Quick-Step in 2003, als cosponsor, afscheid nam van Mapei en op eigen benen ging staan is dat nog maar één keer gebeurd: in 2004. Toen telde de rennerskern acht Belgen op een totaal van 24, een derde dus. Nu is het percentage landgenoten 25,93 (7 op 27), nog lager ook dan de 31,03 procent (9 op 29) van 2017. Ter vergelijking: in 2010, het seizoen dat Quick-Step het meest tricolore gekleurd was, bedroeg dat 48,15 procent (13 Belgen op een totaal van 27).

De grootste knik omlaag kwam er in 2015, van 13 naar 9. Niet toevallig stelde Lefevere dat jaar met de Spanjaard Joxean Fernández een fulltimescout aan die buitenlandse talenten moest opsporen. Sindsdien werden er, op Lampaert (2015), De Plus (2016) en De Clercq (2017) na, vooral buitenlandse jongeren aangeworven: in 2016 de Colombianen Fernando Gaviria en Rodrigo Contreras, in 2017 Maximilian Schachmann, Enric Mas (de nieuwe AlbertoContador, zo wordt gezegd) en Rémi Cavagna. En dit jaar maken vier neoprofs hun debuut: de Nederlander Fabio Jakobsen, de Brit James Knox, de Colombiaan Álvaro José Hodeg en de Ecuadoriaan Jhonatan Narváez.

Een deels gedwongen budgettaire keuze, nadat Lefevere onder meer ook dure vogels als Marcel Kittel (Katjoesja), Daniel Martin (Team UAE Emirates), Matteo Trentin (Mitchelton Scott) en David De La Cruz (Team Sky) moest laten vertrekken. Quick-Step wordt dit seizoen zo zelfs de op een na jongste ploeg in de WorldTour: gemiddeld 27 jaar, alleen Team Sunweb is met 26,2 jaar jonger. Met renners uit 13 verschillende landen is Quick-Step ook het op twee na meest internationale team van de 18 WorldTourploegen. Alleen Trek (18 nationaliteiten) en Katjoesja (15) zijn nog meer divers gekleurd.

Een tegengesteld beeld bij Lotto-Soudal, dat slechts 7 verschillende nationaliteiten heeft, alleen Sunweb telt er minder (6). Met 18 Belgen op in totaal 25 renners (72 procent) – en in juli komt daar ook nog neoprof Harm Vanhoucke bij – tellen de troepen van manager Marc Sergeant zelfs het minste aantal niet-Belgen sinds 2004 – toen ook 7 stuks (op een kern van 23). Al is dat nog een pak meer dan in de jaren negentig, toen amper buitenlanders werden aangetrokken. In 2000 hadden zelfs 17 van de 18 Lottorenners een Belgisch paspoort, alleen Jacky Durand was toen de vreemde (Franse) eend in de bijt.

Lotto-Soudal liet voor 2018 wel Belgen als Jürgen Roelandts (BMC), Kris Boeckmans (Vital Concept) en Louis Vervaeke (Sunweb) vertrekken, maar haalde in hun plaats alleen landgenoten in: Jens Keukeleire, Lawrence Naesen, Victor Campenaerts, en twee neoprofs uit de eigen U23-stal, met Bjorg Lambrecht, en in juli ook nog Vanhoucke. Je wordt niet voor niets gesponsord door de Nationale Loterij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content