‘Oefenstages in warme landen maken kans op blessures groter’

Het beslissende deel van het seizoen, zowel in de competitie als de beker, is gestart. Club Brugge is voorlopig de grote favoriet voor de titel. Meer valt er niet te voorspellen, zegt François Colin. ‘Niemand weet immers hoe de ploegen uit de winterstop komen.’

Heel wat teams zullen er anders uitzien dan een maand terug. Het aantal winterse transacties is weer niet bij te houden en je moet een stabiel genie zijn om op korte tijd al die nieuwe, meestal vreemde namen op je harde schijf op te slaan.

De Belgische clubs roeren zich weer uitbundig in de zogenaamde ‘wintermercato’. Het is een pervers gevolg van de huidige competitieformule, waarbij het zwaartepunt in de slotfase ligt. Vooral de ploegen die onderin de rangschikking staan, gaan driftig op koopjesjacht. Zij moeten een duik naar de hel van 1B zien te voorkomen.

Wie zich deze maand op de transfermarkt begeeft, doet een bekentenis: we hebben vorige zomer ons huiswerk niet goed gemaakt. Het winterse transferraam is de tweede zit voor voetbalclubs.

Alleen in de winkelstraten vallen er in deze periode van het jaar koopjes te doen, niet op de voetbalmarkt. Het aanbod spelers is klein en de prijzen hoog. Slechts clubs in acute geldnood zijn bereid om midden in het seizoen spelers te laten vertrekken, tenzij er een ploeg bereid is behoorlijk meer dan de marktwaarde te betalen. ‘Clubs weten dat je een noodgreep nodig hebt en drijven de prijs op. Je betaalt altijd te veel’, hield Sir Alex Ferguson de voetbalwereld altijd voor.

Bovendien is de impact die nieuwe spelers hebben – zeker als ze uit een andere competitie komen – beperkt. Ze hebben tijd nodig om zich in te werken en er staan nog slechts negen speelrondes op het programma in de reguliere competitie, die over degradatie beslist. Desondanks kan een kind voorspellen dat één of twee nederlagen na de terugkeer van het trainingskamp voldoende zijn om in de laatste dagen van januari nog bij de alomtegenwoordige Mogi Bayat aan te kloppen.

Overigens kan ook dat winterse oefenkamp een stevige invloed hebben op de komende prestaties. Behalve KV Kortrijk, dat voor Nieuwpoort koos, trok elke eersteklasser naar warmere oorden. Of dat een goed idee was, is zeer de vraag als we een paar Nederlandse specialisten mogen geloven.

Fysiologisch is het dat helemaal niet, volgens Gertjan Verbeek, de wat excentrieke trainer van FC Twente. Volgens de Volkskrant zou recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond hebben dat een oefenkamp in een warm land de kans op blessures danig vergroot. ‘Het lichaam is gewend aan een dagtemperatuur van vijf graden en natte velden. En dan kom je van de ene op de andere dag in een ander klimaat terecht. Het lichaam schrikt daarvan. Hé, het voorjaar komt er al vroeg aan. De geest wil dan al snel te veel gaan doen. Met als gevolg dat veel ploegen in de tweede seizoenshelft te maken krijgen met een blessuregolf’, aldus Verbeek.

Maria Hopman, hoogleraar integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, treedt hem bij. Volgens haar heeft trainen in de warmte geen enkele zin als je een paar dagen later in de kou aan de bak moet. Het zou zelfs een negatief effect hebben. ‘Als je een week lang in de zon hebt getraind, is je lijf niet gewend aan koude spieren. Het vergroot de kans op een blessure.’

Volgens Ingrid Paul, topsportarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei, heeft het lichaam één tot twee dagen nodig om te wennen aan onze temperatuur. ‘Dat betekent niet dat je niet kunt trainen. Bij terugkomst moet je de eerste dagen de trainingsbelasting wel aanpassen.’

Een stage net na nieuwjaar kan echter ook positieve gevolgen hebben op andere vlakken: oefenwedstrijden in het zuiden tegen meer gerenommeerde ploegen kunnen geld opleveren en goed zijn voor de teambuilding. Professor Hopman beseft dit en raadt daarom aan naar Duitsland te trekken in plaats van naar Spanje. Vooral omdat we de laatste jaren geen echte winters meer kennen in onze contreien.

Benieuwd wie straks gelijk krijgt: KV Kortrijk of alle anderen? Het is een reëel risico dat Nieuwpoort straks oefenvelden te kort heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content