AA Gent zet zijn internationalisering verder

© belgaimage

Na Roman Jaremtsjoek en Giorgi Tsjakvetadze wordt verder geïnvesteerd in de aanwerving van andere jonge buitenlandse talenten.

Onlangs kreeg de Canadese jeugdinternational Jonathan David (18), een aanvaller uit Ottawa, zijn eerste profcontract voorgeschoteld bij de Buffalo’s. Hij voegt zich bij het contingent van youngsters die in eerste instantie via de beloften worden klaargestoomd voor de A-kern van Yves Vanderhaeghe.

Zo stroomde na de winterstage de Panamese international Ricardo Avila (20), een controlerende middenvelder, door na een inloopperiode, want de Zuid-Amerikaan vertoeft al in Gent sinds juli vorig jaar. Ook zijn landgenoot José Luis Rodríguez (19), een middenvelder, en de IJslandse centrale middenvelder Dagur Dan Thórhallsson (17) hopen op een dag die sprong te maken.

‘Een bewuste strategie, vermits we geen transfersommen willen of kunnen betalen van vier tot zeven miljoen euro’, beweert algemeen manager Michel Louwagie. ‘Daarom moeten we die spelers op jonge leeftijd wegpakken, nog voor ze goed en wel bekend zijn.

‘Natuurlijk zijn we verheugd met hetgeen vooral Jaremtsjoek en Tsjakvetadze momenteel laten zien qua rendement. Om zulke spelers te vinden heb je een zeer uitgekiende rekruteringscel nodig. Dat vraagt constant zoekwerk en de juiste contacten met makelaars. We stoppen daar veel tijd, energie en middelen in. Dus is het logisch dat het iets moet opbrengen.

‘Wij willen geen spelers op hun 23e of 24e uit het buitenland halen, anders stuikt ons model om financieel gezond te blijven in elkaar. Bovendien liggen onze weddes ook een stuk lager dan bij veel andere Belgische topclubs.’

Belgisch

Toch blijft Louwagie ook inzetten op jonge Belgen. Nicolas Raskin (16) geldt daarbij als paradepaardje. Net als Siebe Horemans (19), Aboubakary Koita (19) en Thibault De Smet (19) zit het voormalige Anderlechttalent al in de A-kern. ‘Ons examen daar is eenvoudig: zijn ze de eerste ploeg waardig? Dat blijft moeilijk’, erkent hij. ‘Maar het ene sluit het andere niet uit. Opnieuw konden drie tot vier talenten van 16, 17 jaar onze sporttechnische mensen overtuigen.

‘Wij blijven verder inzetten op Elk Talent Telt, een uniek model in België door de samenwerking met vijftien ploegen. De aanwerving van Luc Vandemoortele, voor de opvolging van het project en de verdere uitdieping ervan, kadert daarin.

‘Wij betalen subsidies aan al die clubs, zorgen voor personeel en kledij, een betere opleiding en methodiek. Heel belangrijk, vinden wij. Zonder KRC Gent komt onze inspanning neer op ongeveer 300.000 euro. Met de club uit de tweede amateur A erbij zit je toch al gauw aan 400.000 tot 500.000 euro.

‘De nieuwe reglementering binnen de Pro League die eraan komt, wordt daarom heel belangrijk. Door meer bescherming te bieden voor jeugdcontracten, zal iedereen wat rustiger worden, denk ik. Zo zal er minder dreiging van makelaars zijn die hen proberen weg te lokken. Op die manier kan de jeugdwerking nog meer op punt worden gesteld en wordt iedereen er beter van.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content