Hallucinant schouwspel

© BELGAIMAGE

Hoe sterk komt Anderlecht uit de wintermercato? Een analyse.

H erman Van Holsbeeck wilde nog één keer zwaar uithalen op de transfermarkt en dan op een eervolle manier afscheid nemen van Anderlecht. Maar de wintermercato in het Vanden Stockstadion werd er een met veel verliezers. Van Holsbeeck, Hein Vanhaezebrouck, Leander Dendoncker en Lukasz Teodorczyk voorop. De dag na het afsluiten van de wintermercato liet de manager zich tegen zijn gewoonte in niet zien op Neerpede. Vrijdag evenmin. Toch een winnaar: Mogi Bayat. Dé dealmaker van de Jupiler League haalde de volle buit binnen op Anderlecht en stond op de finishfoto bij de transfers van Kenny Saief, Ryota Morioka en Lazar Markovic. Ook de uitgaande transfer van Dodi Lukebakio naar Watford, via tussenstation Charleroi, droeg zijn stempel. Een laatste stuiptrekking van King Mogi voor hij de sleutels van Neerpede afgeeft aan zijn collega-makelaars die vol ongeduld staan te trappelen?

De aanvaller waar Vanhaezebrouck zo naar hunkerde kwam er niet. Er waren nochtans mogelijkheden zat.

Bayat was hoe dan ook de spil in de vreemdste, zelfs meest hallucinante, transferperiode in jaren bij Anderlecht. Door de verkoop van de club aan Marc Coucke en zijn clan balanceerde Anderlecht aan de rand van het spreekwoordelijke zwarte gat. Anderlecht moest, dixit Vanhaezebrouck, bedelen om transacties te kunnen afronden. Ongezien in de geschiedenis van de club. ‘We hadden blijkbaar nog minder mogelijkheden dan we dachten. We hebben gehandeld als een kleine club’, moest Vanhaezebrouck toegeven. ‘Of dit mijn zwaarste transferperiode uit mijn trainerscarrière is? Ja. Een beetje vergelijkbaar met mijn periode bij Genk. Toen werd er mij van alles beloofd, maar er bleek uiteindelijk geen geld te zijn.’

De verkoop van aanvoerder Sofiane Hanni aan Spartak Moskou legde het gebrek aan financiële slagkracht helemaal bloot. Van Holsbeeck moest eerst spelers verkopen om het team te versterken en hij mocht niet meer geld uitgeven dan wat er binnen zou komen. De rest is een eigen leven gaan leiden. Aan Van Holsbeeck werd niet expliciet gevraagd om Hanni, betrokken bij 14 van de 39 doelpunten én dus puur cijfermatig de MVP van de ploeg, af te staan. Samen met Dendoncker was hij wel de meest bankable speler van de kern. Stanciu van de hand doen was een must – de Roemeen maakte zich niet bijster populair door een paar keer weg te blijven van training. Hanni verhandelen ging in tegen alle logica. Maar met het geld van de Algerijnse international, die alle posities in het aanvallende compartiment kon bespelen, kon het onevenwicht op offensief vlak in principe worden weggevlakt. Vanhaezebrouck was al een tijdje tot de conclusie gekomen dat hij te veel van hetzelfde type had in zijn kern. Daarom is het opmerkelijk dat een ouderwetse spelverdeler als Morioka, in december nog uitvoerig gescout door een aantal Franse topclubs en te licht bevonden voor de Ligue 1, werd aangetrokken.

De aanvaller waar de 53-jarige West-Vlaming zo naar hunkerde kwam er niet. Er waren nochtans mogelijkheden zat. Moeskroen en Standard waren in ruil voor een fair transferbedrag bereid mee te werken aan een overgang van Jonathan Bolingi. Op Sclessin hebben ze hun gewetensbezwaren overboord gegooid en exporteren ze al een tijdje spelers naar hun historische concurrenten Anderlecht en Club Brugge. Zie het voorbeeld van Adrien Trebel en Alexander Scholz. Maar Anderlecht drong niet echt aan voor Bolingi. En dat deed het ook niet voor de Canadese spits Cyle Larin die werd aangeboden. Blijkbaar was dat dossier geen prioriteit en uiteindelijk zette hij zijn krabbel bij Besiktas. En van Landry Dimata, wiens makelaar Didier Frenay goed overeenkomt met Anderlechts huismakelaar Mogi Bayat, was al langer bekend dat hij op huurbasis naar Anderlecht wilde komen met het oog op het WK. Het zijn drie voorbeelden die de vraag opwerpen hoe oprecht de zoektocht naar een diepe spits was.

STATEMENT

De ontgoocheling over de ellendig verlopen wintermercato was vorige week duidelijk af te lezen op het gezicht van Vanhaezebrouck, maar hij aarzelde niet om zijn baas volledig uit de wind te zetten. Hij benadrukte dat Van Holsbeeck er alles aan had gedaan om de ploeg te versterken. In makelaarskringen weergalmt echter het woord amateurisme. Het gebrek aan professionalisme deed zelfs bij Newcastle United de wenkbrauwen fronsen. ‘De situatie met Anderlecht was best raar’, vertelde Newcastlemanager Rafael Benítez aan de Engelse pers toen hem gevraagd werd om de situatie rond Aleksandar Mitrovic uit te klaren. ‘Anderlecht zei eerst ja, ja, ja om Aleksandar te huren en plots werd het nee. Ik had een paar Spaanse en Franse clubs die Aleksandar wilden, maar Anderlecht heeft echt gepusht om hem te huren. Je kan niet pushen zoals zij dat deden en je dan terugtrekken. We hebben gelukkig nog een oplossing voor de speler gevonden.’

Het schouwspel dat opgevoerd werd in de laatste uren van de mercato rijmt niet met de verklaringen van Van Holsbeeck toen Marc Coucke eind december officieel werd voorgesteld als de nieuwe sterke man van Anderlecht. Van Holsbeeck had zijn huiswerk naar eigen zeggen al af. Maar hoe kwam hij er dan bij om toptarget Mitrovic naar Brussel te laten overvliegen en uiteindelijk met Lazar Markovic achter te blijven? Een lastminutetransfer die nota bene niet medisch gekeurd kon worden, dit seizoen een uur in actie kwam bij de U23 van Liverpool en op een positie speelt waar Vanhaezebrouck geen extra mankracht nodig had. Benieuwd wie plan C en D waren.

Voor Vanhaezebrouck zit er de komende maanden niets anders op dan met zijn verzwakte kern de strijd aan te gaan met Charleroi voor de tweede plaats. ‘Ik kijk niet vooruit en niet achteruit. Ik kijk enkel naar onszelf.’ Een herschikking van zijn kern dringt zich op aangezien de jongeren en masse de weg gevonden hebben naar de A-kern, de invallersbank en zelfs de basiself. Door de 19-jarige Nelson Azevedo een eerste basisplaats te gunnen tegen KV Mechelen stuurde Vanhaezebrouck wel een boodschap naar de supporters: met jongeren alleen gaan we het dit seizoen niet redden. Dat hij uitgerekend Azevedo gebruikte om zijn statement te maken is frappant. Azevedo staat in Neerpede niet bekend als een hoogvlieger – spelers als Corryn, Ndayishimiye, Dauda, Saelemaekers en Dante stonden tot nu toe hoger aangeschreven. Binnen enkele maanden loopt het contract van Azevedo zelfs af. Vanhaezebrouck: ‘Het positieve aan dit hele verhaal is het feit dat ik nu een tafel van acht man kan vullen met enkel jongeren. En voor de jongeren die zich nu tonen moeten we volgend seizoen misschien geen vervanger zoeken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content