Waarom talenten uit Barcelona vluchten

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Buitenlandse clubs blijven La Masía ongestoord verder leegplukken.

Sergio Gómez. De naam zegt u waarschijnlijk niet veel, maar de 17-jarige Spaanse linksbuiten werd op het laatste WK U17 verkozen tot op één na beste voetballer van het toernooi. De beste was Phil Foden, het Engelse wonderkind dat dit seizoen al eens mocht meedoen in het eerste elftal van Manchester City.

Een scenario waarvan Gómez alleen maar kon dromen. Dat hij al twee keer had mogen invallen bij Barcelona B, in de Spaanse tweede klasse, was een schamele troost. Vandaar dat hij eieren voor zijn geld koos en vorige week overstapte naar Borussia Dortmund, dat drie miljoen euro voor hem betaalde. Bij de Duitse club zal hij mogen meetrainen met de A-kern en wedstrijden spelen met de B-ploeg.

Toch waren ze bij Barça verrast. ‘We waren in gesprek om zijn contract te verlengen en een carrièreplanning voor hem op te stellen’, zegt iemand van de club in El País.

Het is de zoveelste keer dat de Catalaanse club niet kan opboksen tegen het aanbod van een buitenlandse club. De jonge spelers en hun entourage laten zich immers niet alleen paaien door het sportieve plaatje, ook het financiële speelt een rol. De buitenlandse clubs schotelen de talenten immers een veel hoger jaarloon voor dan ze bij Barça krijgen. Vorig seizoen zwichtten ook al Eric García (Manchester City) en Jordi Mboula (AS Monaco) voor die argumenten.

In de jeugdcategorieën van FC Barcelona spelen nog twee talenten die vicewereldkampioen werden op het WK U17: Juan Miranda (18, linksachter) en Abel Ruiz (18, spits). Bij Barça willen ze nu naar verluidt alles in het werk stellen om te voorkomen dat ook die twee juweeltjes hen ontglippen.

Dat spelers uit La Masía op jonge leeftijd naar het buitenland trekken, is een fenomeen waar FC Barcelona al langer mee geplaagd wordt. Denk maar aan Gerard Piqué, die op zijn zeventiende naar Manchester United trok. Maar de laatste jaren valt het op dat steeds meer talenten geen toekomst zien bij de blaugrana en ingaan op een buitenlandse aanbieding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content