Man City-aanwinst Laporte: een extra wapen in de Champions League

© BELGAIMAGE

Manchester City haalde de linksvoetige centrale verdediger voor 70 miljoen euro weg bij Athletic Bilbao. Hij tekende tot 2023.

Al sinds zijn passage bij Bayern München tussen 2013 en 2016 wordt de Catalaanse succestrainer Pep Guardiola gelinkt aan de Franse verdediger Aymeric Laporte (23). Hij is al sinds zijn veertiende aangesloten bij het Baskische Athletic Bilbao en was er sinds december 2012 goed voor 222 officiële wedstrijden en zeven goals.

Laporte sloot zijn periode in Bilbao met een knipoog af in L’Equipe: ‘Tussen al die Basken voelde ik me jarenlang als een personage uit een album van Asterix en Obelix.’

De Citizens betaalden de afkoopsom van 65 miljoen euro plus nog eens 5 miljoen euro aan opleidingsvergoeding. Na Virgil van Dijk (voor 84 miljoen euro van Southampton naar Liverpool) geldt Laporte nu als tweede duurste verdediger in de wereld.

Sinds Guardiola anderhalf jaar geleden aan het roer kwam van Manchester City, werd er al een smak geld uitgegeven aan verdedigende versterking. Denk maar aan Benjamin Mendy (AS Monaco, 57,5 miljoen euro), John Stones (Everton, 55,6 miljoen euro), Kyle Walker (Tottenham, 51 miljoen euro), Ederson (Benfica, 40 miljoen euro), Danilo (Real Madrid, 30 miljoen euro) en Claudio Bravo (Barcelona, 18 miljoen euro).

Guardiola gaat de 1,91 meter grote Laporte nu verder boetseren. Zijn komst werd mede ingegeven door de blessurelast van Vincent Kompany, een gebrek aan regelmaat bij Stones en de verhuur van Eliaquim Mangala (ex-Standard) aan Everton.

Het is geen geheim dat Guardiola van de Champions League een belangrijk doel heeft gemaakt dit seizoen. In de 1/8 finales mag het Zwitserse FC Basel in principe geen probleem zijn, maar de Catalaanse coach wil zich met Laporte wapenen voor de laatste rechte lijn naar de beker met de grote oren.

Bovendien kan Manchester City voor de verdediger ook een springplank zijn naar de Franse nationale ploeg. Want de linksvoetige centrale verdediger zat al een paar keer in de selectie van Didier Deschamps, op een interlanddebuut blijft het wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content