2017, het jaar van de Belgische sportprimeurs

© BELGAIMAGE

Zaterdag worden de Sportman/ vrouw/ploeg/paralympiër van 2017 bekroond, na een jaar dat naar Belgische normen van een zeldzaam hoge kwaliteit was. Met Nafi Thiam en David Goffin als uitschieters, maar met achter hen een hele reeks andere toppers. Om onze vaderlandse trots op te vijzelen: een overzicht van 30 tricolore hoogtepunten.

Vaak wordt gezegd dat België een klein sportland is. Communautaire twisten, een slecht, versnipperd topsportbeleid (mede door de ingewikkelde staatsstructuur), verstarde, oude bondsbobo’s, te veel/te weinig/verkeerd besteed geld, geen goeie infrastructuur… Daar zit een grond van waarheid in, maar te weinig wordt benadrukt dat ons land, ondanks al die mankementen, óók veel topatleten/ploegen (m/v) heeft. En die hebben de voorbije elf en een halve maand een zelden geziene golf van topprestaties, waarvan opvallend veel (halve of hele) primeurs, neergezet.

Waarom was 2017 een grand crujaar voor de Belgische sport?

Omdat …

David Goffin als eerste Belgische tennisser in de top tien van de ATP-ranglijst dook (zevende plaats op het einde van het seizoen), een vierde ATP-toernooi won in zijn carrière (na winst in Tokio en Shenzhen) en zich rechtstreeks plaatste voor de ATP Finals. In Londen klopte de Luikenaar, ook als eerste Belg (m) ooit, de nummers één en twee van de wereld (Rafael Nadal en Roger Federer) én haalde hij de finale, die hij wel verloor van Grigor Dimitrov. Met de nationale mannenploeg kon Goffin in de Daviscup niet voor een nieuwe primeur zorgen, net als in 1904 en in 2015 verloor België de finale.

Nafi Thiam
Nafi Thiam© BELGAIMAGE

… zevenkampster Nafi Thiam in Götzis als pas vierde atlete ooit de magische 7000 puntengrens rondde en als eerste landgenoot (m/v) een gouden WK-medaille veroverde. Dat leverde haar de titel van IAAF Atlete van het Jaar op – ook een Belgische primeur. In maart behaalde de Luikse ook nog eens de Europese indoortitel.

Nina Derwael, op de brug met de ongelijke leggers, als eerste Belgische vrouw Europees turnkampioen werd en een (bronzen) medaille op zak stak op het WK. Derwael stond met Rune Hermans ook in de WK-finale van het allroundtoernooi, waarin ze als achtste en elfde eindigden. Twéé meisjes in die finale die zo hoog scoorden, ook dat was een nationale primeur.

… België voor het eerst het WorldTourlandenklassement in het wielrennen won, een unieke dubbelslag met ook de eindzege in de individuele WT-ranking voor Parijs-Roubaixwinnaar Greg Van Avermaet (wat alleen Philippe Gilbert in 2011 hem had voorgedaan). Daarnaast behaalden Victor Campenaerts (goud) en Ann-Sophie Duyck (zilver) op het (weliswaar niet sterk bezette) EK tijdrijden de eerste Belgische tijdritmedailles ooit op een internationaal kampioenschap.

David Goffin
David Goffin© BELGAIMAGE

Jolien D’hoore en Lotte Kopecky in Hongkong het eerste WK ploegkoers voor dames wonnen. D’hoore behaalde ook nog brons in de scratch, net als Nicky Degrendele in de keirin. Kenny De Ketele en Moreno De Pauw veroverden zilver in de ploegkoers, en De Ketele finishte ook nog als tweede in de puntenkoers. Vijf medailles op het WK baanwielrennen: de grootste Belgische oogst in de 21e eeuw.

Delfine Persoon
Delfine Persoon© BELGAIMAGE

… snowboarder Seppe Smits op de Sierra Nevada voor de tweede keer (na 2011) wereldkampioen slopestyle werd, als enige mannelijke Belg die in 2017 in een olympische discipline goud veroverde op een WK. Sebbe De Buck zorgde mee voor een Belgische primeur door als tweede landgenoot in de top vijf te eindigen, als vierde.

… de Belgian Cats in Tsjechië voor het eerst een (bronzen) medaille behaalden op het EK basketbal. Boegbeeld Emma Meesseman won in Rusland de titel en de beker met Ekaterinburg, en raakte met Washington tot in de halve finales van de WNBA. De opvolging staat klaar, want de Belgische U18-meisjes kroonden zich (voor de tweede keer, na 2011) tot Europees kampioen.

… de Red Dragons met een vierde plaats op het EK volleybal in Polen hun beste resultaat ooit behaalden – ze grepen nipt naast brons (3-2 tegen Servië). Aanvoerder Sam Deroo won in Polen, de sterkste Europese competitie, met Kedzierzyn een tweede landstitel.

… voor het eerst twee Belgische Laser Radialzeilsters in de top vijf van de wereldranglijst eindigden, met Evi Van Acker op twee en haar opvolgster Emma Plasschaert op vijf. De intussen gestopte Van Acker dankzij onder meer zilver op het WK in Nederland (haar vierde WK-plak ooit) en goud op de WB-manche in Hyères, Plasschaert door onder meer een tweede plaats op de WB-race in Japan (haar beste resultaat ooit).

… golfer Thomas Pieters met een vierde plaats op de Masters in Augusta de beste Belgische prestatie ooit op een majortoernooi neerzette. En ook de hoogste gerangschikte Belg ooit op de wereldranglijst werd (23e plaats eind juli).

… de finale van het WK driebanden voor het eerst volledig Belgisch getint was. Fréderic Caudron veroverde in Bolivia zijn derde wereldtitel, ten koste van Eddy Merckx.

Thierry Neuville zich als eerste Belg naar de leidersplaats hees in het WK rally en als eerste landgenoot vier WRC-manches in een seizoen won (Corsica, Argentinië, Polen en Australië). Toch werd hij, voor de derde keer, ‘slechts’ vicewereldkampioen, telkens na Sébastien Ogier.

Stoffel Vandoorne als eerste Vlaming ooit aan een volledig F1-seizoen begon en drie keer binnen de punten finishte, met twee zevende plaatsen als beste resultaat (Singapore en Maleisië). In de MotoGP, de tweewielige equivalent van de F1, zal in 2018 met Brusselaar Xavier Siméon voor het eerst sinds Didier de Radiguès in 1991 ook een landgenoot aantreden.

… de Red Lions én de Red Panthers zilver behaalden op het EK in Nederland, een unicum in de Belgische hockeygeschiedenis. Voor de dames het beste resultaat ooit, voor de heren een evenaring van het EK 2013 in eigen land, al hadden ze net als toen wel op goud gemikt. Een nieuwe gouden generatie staat al klaar, want de U21 jongens werden tweede op het EK en WK.

Luca Brecel als eerste Europese ‘vastelander’ een rankingtoernooi in het snooker won (de China Championships). Hij steeg ook naar zijn hoogste plaats ooit op de world ranking (twaalfde).

Dimitri Van den Bergh in het Engelse Minehead als eerste Belgische darter de wereldtitel bij de junioren op zijn naam schreef.

Kenny Belaey met brons, op zijn 34e, zijn 14e medaille behaalde op het WK-trialbike, en nu qua aantal WK-medailles de meest succesvolle trialbiker ooit is.

… jumpingruiter Gregory Wathelet als eerste Belg sinds 2000 en als pas derde landgenoot, na Jean-Claude Van Geenberghe (1993 en 1995) en Paul Mondron (1938), met zijn paard Coree de GP van Aken won, het jaarlijkse officieuze WK.

Marten Van Riel in het Japanse Miyazaki als pas tweede Belg ooit (na Simon De Cuyper in 2012) een manche van de World Cup triatlon op zijn erelijst zette. Met Jelle Geens en Jonathan Wayaffe, op een respectieve vierde en een negende stek, eindigden voor het eerst ook drie Belgen in de top tien van een Wereldbekermanche triatlon (inclusief een zege).

Dries Koekelkoren en Tom van Walle vierde werden op het EK beachvolley, de beste prestatie ooit van een Belgisch mannenduo. (In 2009 eindigden dames Van BreedamMouha ook eens als vierde). Op het WK strandden Koekelkoren en Van Walle als negende.

Koen Naert in de prestigieuze marathon van New York met een achtste plaats de beste Belgische prestatie ooit neerzette bij de mannen.

… Team Belgium op de Wereldspelen – de olympiade voor niet-olympische sporten – in het Poolse Wroclaw zeven gouden, negen zilveren en acht bronzen medailles veroverde, de grootste oogst ooit voor ons land. Rekening houdend met het aantal medailles (niet met de kleur) eindigde België zelfs als zesde op 112 deelnemende landen. Hofleveranciers waren Sandrine Tas (zes medailles, waarvan één gouden) en Bart Swings (twee keer goud) in het skeeleren, en Amal Amjahid (twee maal goud) in het jiujitsu. Muurklimster Anak Verhoeven won er de leadcompetitie en werd dit jaar ook Europees kampioene – een unieke combinatie voor een Belgische.

Kimberly Buys
Kimberly Buys© BELGAIMAGE

… bokster al voor de zévende keer de WBC-titel bij de lichtgewichten behaalde, na een zege tegen de Française Myriam Dellal. Bij de mannen pakte Francesco Patera de Europese EBU-titel bij de lichtgewichten.

Toma Nikiforov als pas vierde Belgische mannelijke judoka (na Robert Van de Walle in 1979 en 1981, Johan Laats in 1991 en Cédric Taeymans in 2001) vicewereldkampioen in de open categorie werd. In Marrakesh moest hij alleen het hoofd buigen voor de onverslaanbare judogod Teddy Riner. Matthias Casse kroonde zich als eerste Belgische judoka sinds Johan Laats in 1986 tot wereldkampioen bij de junioren.

Evi Van Acker
Evi Van Acker© BELGAIMAGE

Kimberly Buys in Boedapest als eerste Belgische zwemster in de 21e eeuw, en als eerste sinds BrigitteBecue in 1998 (achtste 100 m schoolslag), een WK-finale zwom: zevende op de 50 m vlinderslag, weliswaar een niet- olympisch nummer.

Wout van Aert in Bièles met zijn 22 jaar, 4 maanden en 14 dagen de op een na jongste cyclocrosser ooit werd met twee profwereldtitels op zak. Drie maanden ouder dan Rolf Wolfshohl in 1961, maar wel zeven maanden jonger dan Eric De Vlaeminck in 1968, voorheen de jongste Belg met twee regenboogtruien in het veld bij de profs.

Sanne Cant als eerste Belgische wereldkampioene veldrijden werd, waar ze in november nog een Europese titel aan toevoegde.

Tessa Wullaert, de eerste winnares van de Gouden Schoen voor vrouwen, met haar club Wolfsburg de titel en beker veroverde in Duitsland, de sterkste Europese vrouwencompetitie. Samen met de Red Flames speelde ze ook haar eerste EK (uitgeschakeld in de poulefase).

… met Anderlecht, Racing Genk en Club Brugge voor het eerst drie Belgische clubs de achtste finale van dezelfde Europese beker (Europa League) bereikten. Anderlecht en Genk stootten zelfs door naar de kwartfinale. Van 1992/93 was het al geleden dat ons land nog eens twee teams bij de laatste acht in Europa had.

Tien tegenvallers

Er waren in 2017 ook Belgische atleten/ teams die hun ambities níét konden waarmaken.

– Met zwemmers Pieter Timmers, Kimberly Buys en Louis Croenen vaardigde België zijn kleinste WK-delegatie af sinds 2005 – zonder aflossingsploegen, die de laatste grote kampioenschappen nochtans telkens finales zwommen. Buys bereikte wel de finale op de 50 m vlinder, maar Timmers (olympisch zilver 100 m vrij) en Croenen (finale in Rio op de 200 m vlinder) gingen kopje onder in respectievelijk de halve finales en de reeksen.

– Discuswerper Philip Milanov, zilver op het WK atletiek 2015, kon zijn mislukte Olympisch Spelen (negende) niet doorspoelen met een nieuwe WK-plak, hij haalde in Londen zelfs de finale niet. De Bruggeling won de Diamond Leaguemeeting van Shanghai. De Belgian Tornado’s plaatsten zich op het WK wél voor de finale, maar grepen – tot hun grote teleurstelling – met een vierde plaats weer naast een medaille op de 4×400 meter, net als in 2009 en 2015 – al kan je dat bezwaarlijk een mislukking noemen.

– Op het WK taekwondo strandden Jaouad Achab en Raheleh Asemani, die op de Spelen van Rio nog nipt naast een olympische medaille grepen, in respectievelijk de kwartfinale en de tweede ronde. Europees kampioen Mourad Laachraoui moest vrede nemen met een vijfde stek.

– Geen enkele van de zeven deelnemende Belgen raakte op het WK judo (met alleen olympische gewichtscategorieën) verder dan een zevende plaats.

– Na zeges in de Ironmans van respectievelijk Nice en Lanzarote (plus de triatlon van Roth) werd het WK Ironman in Hawaï een afknapper voor Frederik Van Lierde (opgave na blunder organisatie in de bevoorrading) en Bart Aernouts (twaalfde).

Dennis Goossens, in Rio de eerste Belg ooit in een olympische turnfinale (achtste op de ringen), raakte niet verder dan een vijftiende plaats op het EK, en moest door een meniscusblessure afhaken voor het WK.

– De Yellow Tigers werden op het EK volleybal al in de groepsfase uitgeschakeld, met als excuus dat de dames in een poule des doods zaten (met Servië, Nederland en Tsjechië).

– Roeier Hannes Obreno, in Rio nog schitterend vierde op de skiff, zag een heel jaar verloren gaan door een mysterieus virus.

– Het jaar voor de Winterspelen beloofde weinig goeds voor de Belgian Bullets: in februari eindigden Elfje Willemsen/ Sara Aerts en Sophie Vannieuwenhuyse/ Nel Paulissen pas als tiende en zeventiende op het WK bobsleeën. En ook in de vier WB-manches van het nieuwe seizoen raakten ze niet dichter dan een achtste en negende plaats.

– Skiër Armand Marchant, in december 2016 de eerste Belg ooit die punten raapte in een WB-manche, crashte en liep een zware knieblessure op waardoor hij het WK miste, en in 2018 ook de Winterspelen aan zich voorbij zal moeten laten gaan.

– Ontnuchtering na de mooie Europese voetballente: door de vroege uitschakeling van KV Oostende, AA Gent, Club Brugge, Zulte Waregem en Anderlecht zal er voor het eerst sinds het seizoen 2004/05 na Nieuwjaar geen Belgische ploeg meer actief zijn in Europa.

Gregory Wathelet
Gregory Wathelet© BELGAIMAGE
Luca Brecel
Luca Brecel© BELGAIMAGE
Nina Derwael
Nina Derwael© BELGAIMAGE
Jolien D'Hoore en Lotte Kopecky
Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky© BELGAIMAGE
Yellow Tigers
Yellow Tigers© BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content