3×3 Lions dankzij fictieve wedstrijden naar Spelen? ‘Hebben het op het terrein waargemaakt’

Om te mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen hebben de 3×3 Lions, een van de Belgische revelaties in Tokio, fictieve basketbaltoernooien georganiseerd. Dat schrijft De Standaard op basis van informatie waar de krant de hand op kon leggen. Ondertussen reageerden de basketbalspelers al op het nieuws.

Volgens De Standaard organiseerden de 3×3 Lions tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 fictieve toernooien om punten te sprokkelen, zodat België hoger op de wereldranglijst kwam te staan. Door die hogere positie maakten ze meer kans om te kunnen deelnemen aan de kwalificatietoernooien in Graz en Debrecen. Het is op die toernooien dat ze zich verzekerden van een ticket voor de Olympische Spelen.

In totaal zou het gaan om 27 toernooien die werden ingegeven op de website van de internationale basket­federatie Fiba, maar die volgens De Standaard nooit hebben plaatsgevonden. Het gaat om lokale toernooien waar telkens acht ploegen (48 spelers) gespeeld zouden hebben.

In een reactie aan de krant ontkent Nick Celis, bezieler van het Belgische 3×3-project, dat hij fictieve toernooien heeft georganiseerd, maar meer uitleg over de 27 toernooien kreeg De Standaard niet. Twee spelers die volgens de website van de Fiba op respectievelijk 26 en 9 toernooien waren opgesteld, zeggen ‘niets af te weten van officiële 3×3-toernooien’.

Een expert in het 3×3-basket, die vanwege het delicate karakter van het dossier anoniem wil blijven, berekende op vraag van De Standaard dat België zonder die 27 toernooien zeker niet in Tokio had gestaan. ‘Als het klopt dat die wedstrijden niet hebben plaats­gevonden, gaat het om grootschalige fraude waarbij de integriteit van het 3×3-basket op het spel staat’, zegt hij.

Volgens Radio 1 komt Basketbal Vlaanderen later woensdag met een reactie in een persbericht.

BOIC wacht af

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zegt niet op de hoogte te zijn van mogelijke fraude die zou zijn gepleegd door de 3×3 Lions in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio.

‘Het BOIC heeft op dit moment op geen enkele manier weet van frauduleuze praktijken’, zegt BOIC-woordvoerder Matthias Van Baelen woensdag aan Belga. ‘We bekijken deze zaak intern en wachten voorlopig af.’

‘Het is een heel complexe situatie, onder meer door dat gewijzigd puntensysteem’, onderstreept Matthias Van Baelen. ‘Hoe dan ook ligt de verantwoordelijkheid om eventuele fraude te onderzoeken bij FIBA.’ Met Nick Celis, de bezieler van het 3×3-project, zal het BOIC (voorlopig) geen contact opnemen. ‘We gaan dit eerst bekijken met de basketbalfederatie. Zij zijn het eerste aanspreekpunt naar atleten toe’, legt Van Baelen uit.

‘Wat er ook mag zijn van het verhaal, en ik benadruk daarbij nogmaals dat we op dit moment geen weet hebben van mogelijke fraude, de basketmannen hebben een vierde plaats gehaald’, zegt Van Baelen. ‘Op sportieve gronden hadden ze dus hun plaats, dat is gebleken uit de resultaten.’

3x3 Lions dankzij fictieve wedstrijden naar Spelen? 'Hebben het op het terrein waargemaakt'
© Belga Image

‘Afbreuk aan harde werk en opofferingen’

Rond de middag kwamen de 3×3-basketters zelf met een reactie op het nieuws. ‘U heeft net zoals iedereen live kunnen zien hoe wij niet zonder moeite of inspanning de kwalificatie afgedwongen hebben op het terrein in Debrecen (Hongarije)’, klinkt het vanuit de Letse hoofdstad Riga, waar de 3×3 Lions momenteel een toernooi afwerken. ‘Bij een eerste poging in Graz (Oostenrijk) kwamen we nog net tekort. Nadien hebben we dan toch redelijk succesvol deelgenomen aan de Olympische Spelen. Als u kijkt naar de ranking wereldwijd hebben de zes spelers van Team Antwerp (de top 6 van de Belgische ranking) alleen al meer punten dan de vijftig beste spelers in Brazilië samen, die vorige week nota bene op plaats 20 in de wereld stonden.

‘We waren destijds een goed team dat in aanmerking kwam voor kwalificatie en hebben dit in 2021 op het veld waargemaakt. Verder hebben we eigenlijk geen commentaar. Dit zou afbreuk doen aan het harde werk en de vele opofferingen die we maandenlang hebben geleverd.’

Basketball Belgium opent onderzoek

Basketball Belgium start een onderzoek naar mogelijke fraude bij de organisatie van 3×3 toernooien. Dat bevestigt de organisatie in een persbericht. ‘Basketball Belgium, Basketbal Vlaanderen en AWBB namen kennis van een artikel gepubliceerd in een aantal kranten op 25 augustus waarbij sprake is van aanwijzingen dat bepaalde individuen fictieve tornooien zouden georganiseerd hebben en/of eraan deelgenomen. Deze tornooien worden in verband gebracht met Team Antwerp en bij uitbreiding ook met de 3×3 Belgian Lions’, opent het persbericht.

‘Indien de beweringen zouden kloppen dan wordt de federatie daarbij geschaad en bij uitbreiding het belang van basketbal in het algemeen. De basketbalfederatie zal zich beraden over verdere stappen en de mogelijke gevolgen naar de toekomst toe , en neemt hiervoor contact met haar advocaten. Ook FIBA zal ingelicht worden over de situatie’, gaat het verder.

‘Basketball Belgium, Basketbal Vlaanderen of AWBB zijn op geen enkele manier betrokken partij in de organisatie van dergelijke toernooien en ze hebben ook nooit een dossier of klacht hierover ontvangen’, zegt Jan Van Lanschoot, voorzitter van Basketball Belgium.

‘De federatie zal zich de komende dagen onthouden van commentaren totdat er verdere duidelijkheid zal bestaan en wenst ook de kans te geven aan genoemde betrokkenen van 3×3 Team Antwerp om zelf in reactie te voorzien op de beweringen’, besluit het communiqué.

Partner Content