Alleen Nederland beter hockeyland

© BELGAIMAGE

Het Belgische hockey zal zich het EK van 2017 in Nederland nog lang herinneren. Met twee zilveren medailles schreven de Red Panthers en de Lions geschiedenis in het Belgische hockey en plaveiden ze de weg voor Euro 2019 in Antwerpen.

Al verscheidene jaren worden de Red Lions vanuit verschillende hoeken bewierookt. Toch blijven ze een echte titel achterna lopen. In augustus 2013 verpestte Duitsland in Boom met 1-3 het volksfeest, maar de Belgische mannen bleven er nadien in slagen mooie prestaties neer te zetten met vier finales in evenveel toernooien. De World League in Raipur (2015), de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016), de eindfase van de World League in Johannesburg vorige maand én nu de EK-finale in Amstelveen. Tegenover een opponent die ze in de poulefase nog met 5-0 hadden vernederd, begon alles goed met treffers van Tom Boon en Cédric Charlier. Maar in de tweede helft moesten de Lions buigen voor de uittredende kampioen, met een 2-4-nederlaag tot gevolg.

In geval van succes was bondscoach Shane McLeod in de geschiedenisboeken geraakt, door als eerste een Belgisch mannenteam bij een collectieve sport naar een Europese titel te leiden sinds… 104 jaar. Toen ging de eindzege naar een ijshockeyploeg.

Voor de Red Lions blijft de balans op dit toernooi toch positief. Na Rio en het wegvallen van Jérôme Truyens, John-John Dohmen en Felix Denayer bestonden er veel vragen over de toekomst. Maar de integratie van een pak nieuwe jongens (Meurmans, De Kerpel, Wegnez en De Sloover) verliep nagenoeg vlekkeloos. Voor bondsvoorzitter Marc Coudron een gunstig signaal.

Arthur Van Doren werd uitgeroepen tot beste speler en Vincent Vanasch tot beste doelman. Binnenkort beschikken we simpelweg ook over het sterkste team’, vertrouwde de oud-international toe aan La Dernière Heure.

Vrouwen

Nadat ze met 3-0 onderuit gingen tegen het gastland, maakte de ontgoocheling bij de Red Panthers al snel plaats voor fierheid. Nederland toonde zich vooral technisch en fysiek superieur. Voor het toernooi stond België nog op de veertiende plaats op de wereldranglijst, de dames legden dus een praktisch volmaakt parcours af. Tegenover Spanje, de nummer tien in de wereld, leverden ze een superprestatie (2-1). En in de halve finale tegen Duitsland vormden ze een hecht blok na de goal van Jill Boon en verdedigden ze met brio de krappe voorsprong.

Voor de ploeg van Niels Thijssen, de Nederlandse bondscoach van de Panthers, betekende deze eindronde een buitenkans om een einde te maken aan de periode van ‘net niet’. Want de Panthers werden geconfronteerd met een aaneenschakeling van teleurstellingen. Begin 2015 grepen ze, op dertig seconden na, naast de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Enkele maanden later werden de halve finales van de World League hen door de neus geboord, terwijl vorige maand hun World League in de halve finale eindigde. Nu wordt hun harde teamwerk wel beloond. Aisling D’Hooghe speelde zich in de kijker als beste doelvrouw van het toernooi, naast de bemoedigende verrichtingen van de youngsters Weyns, Limauge, Leclef, Peeters en Hillewaert. De volgende deadline: het EK van 2019, dat wordt gehouden in Antwerpen.

Emilien Hofman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content