Basketbal: stoot Antwerp Giants oppermachtig Oostende van de troon?

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Hans Vanwijn (22), een van de grootste basketbaltalenten in ons land, wil met de Antwerp Giants de hegemonie van BC Oostende doorbreken. Komende zaterdag staat een eerste rechtstreeks duel op het programma. Vanwijn blikt vooruit.

Het seizoen 2015/16 betekende voor Hans Vanwijn de doorbraak, toen hij als speler van Limburg United werd verkozen tot Belofte van het Jaar in onze competitie. Een enkelblessure remde zijn progressie vorig seizoen af: Vanwijn stond drie maanden op non-actief en had nadien moeite om zijn ritme terug te vinden. Ondanks het bereiken van de bekerfinale werd het een teleurstellend jaar voor Limburg United, in de kwartfinales van de play-offs uitgeschakeld door Brussels.

De jonge forward (2m05) koos voor een transfer naar de ambitieuze Antwerp Giants. Een stap hogerop noemt hij het: ‘Dit Antwerp mag en moet op de prijzen mikken. Zeker met de komst van Telenet als sponsor gaat iedereen er toch van uit dat er meer financiële middelen zijn. Je voelt dat er binnen de basketwereld naar ons gekeken wordt nu. Er werd een goede mix van Belgische talenten en Amerikanen samengesteld.

‘Ik denk dat wij samen met Charleroi en Aalstar de voornaamste uitdagers zijn van Oostende. Dat zij beweren geen titelfavoriet te zijn, is volgens mij om de druk enigszins af te houden in wat ze zelf een overgangsjaar noemen, maar de resultaten in deze competitiestart bewijzen: Oostende speelt nog steeds als een machine.’

Vanwijn koos afgelopen zomer voor Antwerp Giants als volgende stap in zijn carrière, maar dat had evengoed de regerende landskampioen kunnen zijn, want de kustploeg trek al twee seizoenen aan zijn mouw. Waarom koos hij dan toch voor de Sinjoren?

‘De positie waar ik het meeste toekomst heb, is volgens mij de 3, op de vleugel, waar ik nu speel. Dat was een doorslaggevende reden om voor Antwerp te kiezen. Ik wist dat coach Roel Moors me op deze positie grote verantwoordelijkheid wilde geven.

‘Bij Charleroi had ik wellicht weer op de 4 gespeeld en bij Oostende weet je dat je eerder een spil in een raderwerk bent, met veel rotatie. Bij Antwerp krijg ik veel speelminuten en er worden speciaal plays voor mij gecreëerd. Het wordt mij hier niet kwalijk genomen als ik eens een shot mis, integendeel, ze moedigen me aan om nog meer gewicht op mijn schouders te nemen. En dat werkt. Mijn driepuntpercentage was nog nooit zo hoog (58 procent), vorig seizoen was het zelfs een probleem.’

De Limburger noemt de aanpak van Moors iets individueler en dat ligt hem: ‘Hij zegt de dingen ook wel rechtuit, maar minder in het openbaar, wat Dario Gjergja wel doet.’

Was het ook die aanpak van Gjergja bij Oostende die hem afschrikte? ‘Niet echt. Gjergja heeft de voorbije jaren voldoende bewezen dat hij jonge spelers beter kan maken. Zijn aanpak werkt dus zeker ook, maar er zijn meerdere manieren en deze bij Antwerp leek me beter bij mijn ontwikkeling te passen.’

Lees de volledige reportage met en over Hans Vanwijn in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 15 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content