Belgian Cats schrijven geschiedenis op EK: voor het eerst naar halve finales én WK

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Belgian Cats, onze nationale basketbalvrouwen, hebben zich op het Europees kampioenschap in Tsjechië geplaatst voor de halve finales, na een felbevochten zege tegen Italië: 79-66.

De 24-jarige Emma Meesseman uit Ieper, die in de Amerikaanse WNBA uitkomt voor de Washington Mystics, was de grote uitblinker bij de Belgian Cats met 28 punten, 11 rebounds en 5 assists.

De speelsters van coach Philip Mestdagh kenden enkele lastige momenten, maar kwamen er steeds terug door. Zo slonk een comfortabele ruststand (46-33) in het derde kwart snel tot slechts twee punten bonus (57-55), maar liep het in het laatste kwart gelukkig terug los. Kim Mestdagh was goed voor 19 punten en 8 assists, terwijl Ann Wauters voor 19 punten, 5 rebounds en 3 assists zorgde.

Dubbele primeur

De Belgian Cats hebben hun afspraak met de geschiedenis dus niet gemist. Met deze overwinning zorgen ze immers voor een dubbele primeur: ze bereiken voor de eerste keer een halve finale op een groot toernooi én zijn door hun kwalificatie meteen zeker van een eerste WK-deelname ooit. Ook de Belgische mannenploeg, de Belgian Lions, zijn daar nog niet in geslaagd. Het WK vindt in september volgend jaar plaats in Spanje.

In de halve finale volgt vermoedelijk vicewereldkampioen Spanje, die het vanavond om 18 uur opnemen tegen Letland. In de oefencampagne voor dit EK verloren de Belgian Cats begin juni nog afgetekend van de Spaanse armada: 48-87.

‘Verdiend’

‘Dit is natuurlijk historisch, maar het was een terechte zege’, reageerde Meesseman achteraf. ‘Wij verdienen onze plaats in de halve finales en op het WK. Al wat nu nog volgt, is bonus. Toen we de laatste minuten wisten dat we zouden winnen, was er zuiver geluk.’

‘We moeten doorgaan nu en nieuwe doelen stellen. We zijn in staat om hier een medaille te halen,’ luidt het bij Wauters. De aanvoerster bevestigde ook nog eens dat ze haar carrière bij de nationale ploeg zal verlengen door de kwalificatie voor het WK. ‘Als mijn fysiek het toelaat, zal ik erbij zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content