Belgische delegatie mag terugblikken op geslaagde Winterspelen

© Belga

Met drîe plaatsen in de top acht voldeden de atleten ruimschoots aan de vooraf door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bepaalde doelstellingen.

Na de zeventiende plaats van freestyleskiester Katrien Aerts in de eerste olympische halfpipecompetitie ooit zijn de Winterspelen afgelopen voor de Belgische delegatie. Met drîe plaatsen in de top acht voldeden de atleten ruimschoots aan de vooraf door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bepaalde doelstellingen.

Met een vierde en een vijfde plaats voor schaatser Bart Swings, respectievelijk op de vijf en de tien kilometer, en een zesde plaats voor de Belgische bobsleemeisjes mag België zeker niet klagen. Vier jaar geleden op de Spelen in Vancouver moest ons land vrede nemen met een negende plaats van shorttracker Pieter Gysel als beste resultaat, nadat enkele atleten onder de verwachtingen waren gebleven. Het laatste grote succes dat België boekte op de Winterspelen dateert al van 1998 in het Japanse Nagano, toen de tot Belg genaturaliseerde Nederlander Bart Veldkamp brons behaalde op de vijf kilometer.

Maar mits wat geluk en andere keuzes had er in Sotsji misschien wel meer ingezeten. Voor de Spelen werden Swings en snowboarder Seppe Smits als speerpunten en medaillekanshebbers naar voren geschoven. Smits, een voormalige wereldkampioen in de slopestylecompetitie, behoort tot de absolute wereldtop in zijn discipline, maar kon het op de Spelen niet waarmaken. Een dag voor de officiële openingsceremonie moest hij al aan de bak in de kwalificaties, waarin enkel de top vier van elke reeks rechtstreeks naar de finale mocht.

Smits voerde triple corkscrew niet uit

De Westmallenaar, niet op volle kracht wegens een chronische patellapeesontsteking, gokte door zijn beste tricks voor de finale te houden. Uiteindelijk kwam hij 0.25 punten tekort om de poorten van de finale open te beuken. Op naar de herkansingen dus, maar ook in de halve finales voerde Smits zijn ’triple corkscrew’, een trick waarmee hij zich – mits een goeie uitvoering – probleemloos had geplaatst voor de finale, niet uit. Opnieuw kwam hij 0.25 tekort en meteen was zijn eerste olympische avontuur afgelopen.

In het schaatsen mikte Swings in de eerste plaats op de 1.500 meter, waarin hij door ongeveer alle waarnemers als medaillekandidaat naar voren werd geschoven. De voormalige skeeleraar startte zijn Spelen in de Adler Arena met een onverhoopte vierde plaats in de vijf kilometer, waarin hij op 1.13 seconden van het brons strandde. Dat deed alvast het beste vermoeden voor de schaatsmijl en enkele dagen later kreeg Swings ook startrecht op de 1.000m, om zijn snelheid nog wat aan te scherpen. De Leuvenaar zette op zijn verjaardag een bijzonder snelle laatste ronde neer in de 1.000m en had dus de perfecte voorbereiding achter de rug om ons land een zesde wintersportmedaille in

de geschiedenis te bezorgen.

Op de schaatsmijl kon Swings het verval echter niet laag genoeg gehouden, waardoor hij na een te trage laatste ronde vrede moest nemen met de tiende plaats. Swings was aangeslagen, maar herpakte zich enkele dagen later meteen met een vijfde plaats in de tien kilometer, waarin hij pas tijdens de laatste vijf ronden kraakte. Voordien lag hij op koers om de wisselvallige Nederlander Bob de Jong van het brons te houden.

Gaan de bobsleemeisjes verder na de Winterspelen?

Het verhaal rond de Belgische bobsleemeisjes wordt elk jaar mooier. Wat in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van Vancouver begon als een project zonder al te veel ambitie, is jaren later uitgegroeid tot een succesverhaal. De aanloop naar de Spelen was al veelbelovend na twee zesde plaatsen in Wereldbekermanches en een vierde stek op het EK. Op de Sanki-baan in Krasnaya Polyana bevestigden stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Hanna Mariën door hun bobslee ‘Spanky’ naar een zesde plaats te loodsen.

Na afloop zaten ze met een wrang gevoel, want na de eerste twee runs prijkten ze trots op de vierde plaats. De toekomst van The Belgian Bullets blijft echter onduidelijk, want zowel Mariën als Willemsen weten nog niet of ze er nog mee

doorgaan en nemen pas over enkele weken een definitieve beslissing.

In het kunstschaatsen werd er in ons land gevreesd voor de grote leegte na het afhaken van Kevin van der Perren, maar de 21-jarige Jorik Hendrickx bewees op de Spelen over heel wat potentieel te beschikken. In het Iceberg Skating Palace steeg hij met een zestiende plaats in de korte kür boven de verwachtingen uit. Een dag later wist hij in de vrije kür, ondanks enkele foutjes bij zijn sprongen, te bevestigen om zo zijn zestiende plaats te behouden. Hendrickx, die vooral op techniek en finesse teert maar nog kracht mist, gaat zich nu toeleggen op het inoefenen van de viervoudige sprong. Daarmee hoopt hij over vier jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de top acht te halen.

In de schaduw van Bart SwingsSchaatsster Jelena Peeters werkte haar Winterspelen in de schaduw van topper Bart Swings af, maar dat belette de 28-jarige uit Wuustwezel niet om twee keer beter te doen dan verwacht. De voormalige skeeleraarster opende haar Spelen met een knappe twaalfde plaats in de 3.000 meter. In de 1.500 meter, een afstand die haar minder goed ligt, kwam ze op de laaglandbaan in de Adler Arena als twintigste over de streep.

Katrien Aerts was de laatste landgenote die de Belgische kleuren mocht verdedigen in Sotsji. De 37-jarige ouderdomsdeken in de Belgische selectie kon met een score van 54.40 punten in haar tweede run de poorten van de finale niet openbeuken. Aerts bleef onder de verwachtingen en strandde op de zeventiende plaats. Ze verdient echter alle respect voor de weg die ze heeft afgelegd om in Sotsji te geraken en voor alle opofferingen die ze gemaakt heeft. Deelname aan de Winterspelen was voor de bijna 38-jarige een overwinning op zich en de bekroning van een mooie carrière in een sport die ze mee op de kaart hielp zetten. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content