Belgische glorie in 2016: waar mogen we luidop van dromen?

© -

2016 wordt weer een sportjaar om u tegen te zeggen, met onder andere het EK voetbal in Frankrijk en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De meeste dromen zijn bedrog, maar deze zijn misschien niet zo heel ver gezocht.

EK-brons voor Rode Duivels

Als alles meezit, moeten de Rode Duivels in Frankrijk ver kunnen geraken. Voor een aantal spelers die op het toppunt van hun carrière zijn – denk aan Jan Vertonghen (28), Vincent Kompany (29) en Marouane Fellaini (28) – is het bovendien nu of nooit. Wij dromen dan luidop van een halve finale. Spanje en Duitsland op een groot toernooi – wanneer het om de knikkers gaat – schatten we nog een maatje te groot in voor de troepen van bondscoach Marc Wilmots. En als beide topfavorieten elk hun groep winnen – waar we vanuit gaan – dan vinden de Rode Duivels sowieso een van hen op hun weg naar de finale. Daarom: EK-brons!

Vier medailles op de Olympische Spelen

Belgische glorie in 2016: waar mogen we luidop van dromen?
© Belga

Als medailles behaald in preolympische jaren inderdaad een betrouwbare barometer zijn, dan ziet het er niets slecht uit voor de Belgen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Volgens onze inschattingen hebben we 10 reële medaillekansen. Volgens de wet die zegt dat drie medaillekandidaten één olympische plak opleveren – in het beste geval 1 op 2,5 – kunnen we dus hopen op drie tot vier plakken.

De grootste medaillekansen zijn er volgens ons voor Evi Van Acker (zeilen), Charline Van Snick (judo) en Jaouad Achab (taekwondo). Maar ook Jolien Dhoore (wielrennen), Gregory Wathelet (jumping), de Red Lions (hockeymannen), Philip Milanov (discuswerpen), Toma Nikiforov (judo), de Belgian Tornado’s (4×400 meter) en Si Mohamed Ketbi (taekwondo) moeten kunnen meestrijden om eremetaal.

AA Gent bij beste 8 van Europa…

Belgische glorie in 2016: waar mogen we luidop van dromen?
© BELGA

AA Gent wordt dan wel weinig kansen toegedicht om de achtste finales van de Champions League te overleven, even weinig optimisme was er vóór aanvang van de poulefase en kijk: het haalde 10 op 18 tegen Zenit Sint-Petersburg, Valencia en Olympique Lyon. Daardoor overwintert de landskampioen als eerste Belgische club op ’s werelds hoogst aangeschreven toernooi sinds RSC Anderlecht in 2001. Bovendien lootten de Buffalo’s met Wolfsburg een weliswaar lastige, maar de op papier wellicht meest haalbare tegenstander. Het blijven Duitsers, maar wie durft er nog zijn hand voor in het vuur te steken dat het niet kan?

… en ook Anderlecht?

En als Club Brugge de kwartfinale van de Europa League kan halen, waarom dan Anderlecht niet? Paars-wit overleefde, net als AA Gent, tegen de verwachtingen in zijn poule met Tottenham, Monaco en Qarabag en treft in de zestiende finales de Olympiacos Piraeus, geen onhaalbare kaart. Het klopt dat de Grieken twee jaar geleden in de Champions League de Brusselaars geen kans lieten (0-3 in Brussel, 3-1 in Athene), maar de killers van toen – Konstantinos Mitroglou (hattrick in het Astridpark) en Javier Saviola (twee goals thuis) – spelen nu bij Benfica en River Plate.

Belgische klassiekerzeges

In het afgelopen voorjaar snoepten de buitenlanders alle grote zeges af van de Belgische renners. Omdat optimisme een deugd is, hopen we dat dat in 2016 helemaal anders zal zijn. Daarom, vijf landgenoten die komend voorseizoen een (semi)klassieker op hun palmares kunnen/zullen zetten: Sepp Vanmarcke (Omloop Het Nieuwsblad), Edward Theuns (Dwars door Vlaanderen), Tiesj Benoot (E3 Prijs), Greg Van Avermaet (Ronde van Vlaanderen) en Tim Wellens (Waalse Pijl). Lees waarom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content