De sportmomenten van het jaar: #metoo, ook in de sport

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dankzij een hashtag zit seksueel misbruik niet langer in een donker hoekje, maar kwam het in alle geledingen van de maatschappij aan de oppervlakte. Ook in de sport.

Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Bart De Pauw … Het zijn niet de minste namen die het afgelopen jaar in opspraak kwamen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook slachtoffers met wereldwijde bekendheid kwamen naar buiten met hun verhaal: Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd

In de sportwereld zijn de namen minder ronkend, maar zijn de feiten even weerzinwekkend. In de Verenigde Staten bezweek Larry Nassar vorige maand onder de toenemende druk en pleitte hij schuldig op zeven aanklachten van seksueel misbruik. Nassar was tot 2015 de teamdokter van het Amerikaanse gymnastenteam. Jarenlang misbruikte de man jonge atletes onder het voorwendsel van een medisch onderzoek. Ondertussen lopen er 150 aanklachten voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen hem.

Ook in de Belgische sportwereld bleef de #metoo-hetze niet zonder gevolgen. In het tv-programma Pano doorbraken drie vrouwen – een judoka, een zwemster en een atlete – het taboe over seksueel geweld in de sport.

Zo traden de laatste maanden heel wat moedige slachtoffers in het daglicht met hun schrijnende verhaal. Maar ook vóór de #metoo-sneeuwbal in oktober van dit jaar aan het rollen ging, was seksueel misbruik al een issue, met name in Engeland.

Een goed jaar geleden daverde de Engelse voetbalwereld immers op zijn grondvesten toen een aantal oud-profvoetballers openlijk praatten over hoe ze als kind misbruikt werden door hun toenmalige coaches. En hoe dat hun leven verwoestte. De bal ging aan het rollen nadat één ex-voetballer, Andy Woodward, zijn verhaal deed in The Guardian.

Ondertussen hebben bijna 800 slachtoffers zich gemeld en zijn er meer dan 300 clubs bij betrokken.

Slachtoffers voeren vaak aan dat hun verhaal in eerste instantie geminimaliseerd of genegeerd wordt. Té vaak nog wordt seksueel misbruik in de sport in de doofpot gestopt, terwijl het toch gaat om levens die onherstelbaar beschadigd worden.

Met de #metoo-campagne ging de deur open op een kier, maar de donkere kamer van het seksueel misbruik heeft al zijn verhalen nog niet prijsgegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content