Europarlementariërs protesteren tegen basketbalinterlands zonder topspelers

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

België speelt om 15 uur tegen Rusland een kwalificatiematch voor het WK basketbal 2019. Beide ploegen treden aan zonder hun toppers, en dat is niet naar de zin van 31 Europarlementariërs.

Update: België verloor de wedstrijd met 76-69

Stel u voor: de Rode Duivels die hun interlands zouden moeten afwerken zonder Eden Hazard, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne, omdat de Premier League en zijn clubs weigeren hun spelers af te staan. Het klinkt absurd, maar in het basketbal is dat deze week het geval.

Nieuwe format

Wereldbasketbalbond FIBA heeft immers een nieuw kwalificatieformat voor het WK opgesteld. Niet langer zijn de top zes van het EK rechtstreeks geplaatst (waarna ook nog wildcards werden uitgedeeld), maar wordt een kwalificatietoernooi afgewerkt, in twee rondes, van november 2017 tot februari 2019.

Van de 32 Europese ploegen die aan de kwalificaties mogen deelnemen gaan er uiteindelijk twaalf na twee voorrondes naar het WK in China in 2019.

Die kwalificatiematchen worden echter in volle NBA-seizoen gespeeld en NBA-teams vaardigen daarvoor geen spelers af. Team USA is daardoor geen Dream Team met grote vedetten, maar bestaat uit onbekende spelers van de G-League, de competitie waarin jongeren klaargestoomd worden voor de NBA.

Ook de Europese clubs die lid zijn van de Euroleague Commercial Assets S.A. (ECA), dat het Champions League van het basketbal organiseert, weigeren hun spelers ter beschikking te stellen van de nationale ploegen. ECA leeft immers al lang op voet van oorlog met Wereldbasketbalbond FIBA.

Zo moeten de Belgian Lions onder meer Sam Van Rossom (Valencia) en Matt Lojeski (Panathinaikos) missen, maar Rusland ook hun toppers Aleksey Shved en Timofey Mozgov. Zoals ook Frankrijk, dat vrijdag won van België (59-70), het zonder zijn NBA- en Euroleaguevedetten moet stellen.

31 leden van het Europees parlement, onder wie Hilde Vautmans, Tom Vandenkendelaere en Ivo Belet, hebben de Europese Commissie verzocht om een oplossing te vinden voor deze bizarre situatie. Volgens hen schendt de ECA met zijn monopolistisch standpunt artikels 101 en 102 van het Verdrag van de werking van de Europese Unie.

Nationale ploegen spelen volgens hen niet alleen een essentiële rol in het ontwikkelen van een nationale identiteit en het inspireren van jonge atleten om het hoogste niveau te bereiken, maar ook door solidariteit, integriteit en fair play te promoten.

Volgens de Europarlementariërs komt de ECA zijn eigen schriftelijke en mondelinge beloftes aan de Europese Unie en FIBA ook niet na. ECA had eerder verklaard dat het de FIBA-kalender zou respecteren en spelers niet zou weigeren om uit te komen voor hun land.

Voor de eerste twee kwalificatiematchen heeft het verzoek van Belet en co alvast nog geen resultaat opgeleverd, nog afwachten of dat bij de volgende wedstrijden wel het geval zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content