Frederik Van Lierde

Frederik Van Lierde terug thuis: ‘Volgend jaar nieuwe kans wereldkampioen Ironman te worden’

Frederik Van Lierde Frederik Van Lierde is een Belgische triatleet en is Ironman World Champion 2013.

Ironman World Champion 2013 Frederik Van Lierde houdt op Sportmagazine.be een persoonlijk dagboek bij.

Na 36 uur reizen tussen Kona en Menen ben ik eindelijk terug thuis. Dat is altijd een zware onderneming nadat je net een Ironman afgewerkt hebt. Maar het hoort er natuurlijk bij en met mijn vrouw, mijn masseur, mijn pa en enkele teamgenoten beleefden we wel een leuke tijd.

Wat kan ik zeggen over het WK Ironman van afgelopen zaterdag? Ik was er klaar voor, fysiek en mentaal, en dat toonde ik ook! Achteraf kan ik stellen dat de winnaar (Kienle) zeker sterker was en dat ik het grootste deel van de wedstrijd meestreed voor de tweede plaats. Tevreden? Ja en nee. Ja om bovengenoemde redenen. Nee omdat een achtste plaats uiteindelijk niet het resultaat is waar ik een gans jaar naartoe werkte!

Frederik Van Lierde terug thuis: 'Volgend jaar nieuwe kans wereldkampioen Ironman te worden'
© Trimaxhebdo

Kort samengevat verliep de wedstrijd bijna identiek als vorig jaar. Na een heel goede zwembeurt kwam ik als vijfde uit het water. Op de fiets nam ik de eerste 60 kilometer meer dan voldoende mijn verantwoordelijkheid op in de kopgroep. Net als vorig jaar kwamen na 60 kilometer de sterke fietsers uit de achtergrond terug en kon ik min of meer stand houden. Na 180 kilometer kwam ik als vierde de laatste wissel binnen. Het verschil was dat de leider nu acht minuten voorsprong had en vorig seizoen vier minuten. In de eerste veertien kilometer van de marathon kon ik al opschuiven tot in tweede positie en op die plaats liep ik tot aan kilometer 30. De voorsprong van de leider was dan nog altijd zeven minuten, maar ik liep comfortabel op de tweede plaats.

Maar dan begon de slechte periode, die amper 3 kilometer duurde. Bij het uitkomen van Energy Lab kreeg ik steken in mijn rechterzijde en moest ik tot viermaal toe een eind te voet verder omdat de pijn bij het lopen ondraaglijk was geworden. Mentaal kon ik mij sterk houden, ik zocht naar oplossingen en liet nooit de moed zakken. Vuisten maken, drinken, rekken, pijnlijke plaats met fricties behandelen, … Uiteindelijk werd de pijn langzaamaan minder en kon ik weer mijn looptempo oppikken. De laatste 9 kilometer liep ik weer rond de 4’05” per kilometer en eindigde ik als achtste in 8 uur 24 minuten op een goeie negen minuten van de winnaar en op amper 3’30” van de derde plaats.

Het niveau in ironmantriatlon wordt elk jaar dichter en dichter. Dat betekent ook dat bij de minste zwakte of tegenslag, de ene na de andere over je heen komt. In die drie slechte kilometers kreeg ik zes man over mij! In vergelijking met 2012 (toen ik derde werd) is mijn eindtijd nu amper twee seconden trager. Mijn achtste plaats levert mij uiteindelijk 3825 Kona points op en brengt mij momenteel op de tiende plaats op de wereldranking.

Ondertussen contacteerde ik al twee onafhankelijke sportdokters en het lijkt er heel sterk op dat ik last heb gehad van een lokale kramp in mijn diafragma! Net als in een andere spier kun je ook daar een (tijdelijke) kramp krijgen. Als je het een aantal minuten rustiger aan doet, gaat dat over. Maar in een wedstrijdsituatie heeft dat dus wel zijn gevolgen. Mijn voedingsplan en spijsvertering zijn het zeker niet geweest, want dat was volledig in orde.

Tijd om te rusten nu en van het gezin te genieten! Volgend jaar wordt een nieuwe uitdaging, met een nieuwe kalender en met nieuwe doelen. En met een nieuwe kans om op Hawaï wereldkampioen Ironman te worden.

Ik hou jullie op de hoogte!

Grtz,

Fre

Frederik Van Lierde terug thuis: 'Volgend jaar nieuwe kans wereldkampioen Ironman te worden'
© Trimaxhebdo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content