Infografiek: zoveel dopingtests heeft Rusland vervalst

© REUTERS

Vier jaar lang hielp de Russische overheid positieve dopingtests te verdoezelen. Vooral in de atletiekwereld en bij gewichtheffers werd er danig geknoeid, bewijst een infografiek van Statista.

Een dag na de publicatie van het vernietigende McLaren-rapport krijgen we steeds meer beeld over het grootschalige dopingnetwerk dat de Russische overheid mee ondersteunde. Cijfers van Statista tonen dat de afgelopen vier jaar voornamelijk in de atletiekwereld positieve dopingtests werden achtergehouden. Liefst 139 atleten kregen steun van de Russische overheid om hun obscure praktijken uit het zicht van de internationale dopinginstanties ongestoord te blijven doen.

Daarnaast werden ook voornamelijk gewichtheffers (117), sporters die geen Olympische sport beoefenen (37) en zelfs paralympiërs (35) geholpen.

Onder de vele verborgen gehouden positieve stalen waren er ook elf van voetballers. De wereldvoetbalbond FIFA argumenteerde al ‘gepaste stappen’ te zullen ondernemen tegen de dopingfraude in de voetbalwereld. Bovendien gonst het van verdachtmakingen rond de persoon Vitaly Mutko, voorzitter van de Russische voetbalbond in het uitvoerend comité van de FIFA én hoofd van het organisatiecomité van het WK 2018 in… Rusland.

Mogelijk worden door dit onthutsende rapport alle Russische atleten geweerd op de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content