Infografiek: zoveel kosten de Spelen van Rio (en die van Peking kostten drie keer meer)

© Reuters

Statistiekbureau Statista heeft een overzicht gepubliceerd van alle Olympische Spelen sinds 1992 en hun kostenplaatjes. Opvallend: de Spelen van Rio komen er relatief goed uit.

Vrijdagavond starten de Olympische Spelen met een grootste openingsceremonie in het Maracanãstadion in Rio de Janeiro. Voor die ceremonie zullen kosten nog moeite worden gespaard, net als voor de hele Spelen. In totaal klokken de Spelen in Brazilië af op 4,58 miljard, 51% meer dan het oorspronkelijke budget. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Hamburg vorig jaar zijn kandidatuur om de Spelen van 2024 te organiseren introk, omdat de stad niet genoeg geld bij elkaar kreeg.

Rio lijkt veel te kosten, maar het verbleekt in het niets bij de vorige Zomerspelen in Londen. De Britten moesten in 2012 14,89 miljard ophoesten, ruim drie keer meer dan de Brazilianen dit jaar. Daartussen vonden de Winterspelen in het Russische Sotsji plaats, met voorsprong de duurste Spelen ooit. Die kostten maar liefst 21,89 miljard en gingen 289% over het budget. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content