Ledecky op recordjacht tijdens WK zwemmen

© BELGAIMAGE

In Rio pakte ze vier keer goud en één keer zilver. Op het WK in Boedapest, dat begint op 22 juli, wil Katie Ledecky nog beter doen.

De ogen van Katie Ledecky fonkelden, toen het IOC onlangs bekendmaakte dat op de Spelen van Tokio 2020 de 1500 meter voor dames aan het programma zou worden toegevoegd. Meteen werd er al gespeculeerd of de nog altijd pas twintig jaar jonge Amerikaanse studente in Tokio het record van Michael Phelps – acht gouden olympische medailles – zou kunnen evenaren. Dat wordt echter moeilijk aangezien Ledecky een pure crawlspecialiste is, met name op de langere afstanden. Phelps behaalde daarentegen in meerdere zwemonderdelen, van wisselslag tot vlinderslag, zijn olympische titels.

Door de toevoeging van de 1500 meter moet zes keer olympisch goud – en zo het record evenaren van de Duitse Kristin Otto, neergezet tijdens de Spelen van 1988 – wel mogelijk zijn voor Ledecky. Al op het vorige wereldkampioenschap van 2015, waar de 1500 meter op het programma stond, realiseerde de toen pas 18-jarige Amerikaanse de zogenaamde Ledecky Slam met goud op de 200, 400, 800, 1500 meter en op de 4×200 meter vrije slag. In Boedapest kan ze daar nog een schepje bovenop doen, want op de Amerikaanse trials plaatste Ledecky zich ook voor de 4×100 meter vrij. Als ze alle nummers wint, en dat lijkt zéér waarschijnlijk, zou ze het WK-record van Missy Franklin, zes keer goud op het WK 2013, evenaren. Die pakte toen wel titels in drie individuele nummers (100 en 200 meter rugslag, 200 meter vrij) en in drie aflossingsnummers.

Wat Ledecky’s WK-programma nog meer bijzonder maakt, is dat ze in Boedapest liefst 6300 meter zal zwemmen in zeven dagen, als ze telkens de finale haalt – wat vanzelfsprekend lijkt. Dat is nog 100 meter meer dan haar eigen record van op het WK 2015. Zelfs bij de mannen heeft geen enkele langeafstandszwemmer, noch Grant Hackett noch Sun Yang, ooit zo’n menu verorberd. Maar ook niet Michael Phelps op de Spelen van Peking. Aangezien zijn langste afstand 400 meter was, zwom hij in de Water Cube ‘slechts’ 3300 meter, op weg naar zijn acht gouden medailles.

(Jonas Creteur)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content