Nigeria gaat Jamaica achterna op Olympische Winterspelen

© REUTERS/Visa
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De Jamaicaanse bobsleeërs werden dertig jaar geleden wereldberoemd, en krijgen nu navolging van vrouwelijke collega’s uit een ander atypisch wintersportland.

In februari zullen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang voor het eerst bobsleeërs (m/v) uit een Afrikaans land, Nigeria, deelnemen aan de Olympische Winterspelen. Het gaat om Seun Adigun, geboren in de VS als dochter van Nigeriaanse ouders, plus remsters Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga.

Adigun nam eerder als hordeloopster deel aan de Olympische Spelen van Londen 2012. Ze was een jaar als remster actief in een Amerikaans bobsleeteam, maar ging op zoek naar landgenotes met wie ze een Nigeriaanse ploeg kon opzetten. Zo vond ze Onwumere en Omeoga, die ook allebei actief zijn in de atletiek

Honderd procent zeker is de kwalificatie weliswaar nog niet – we zullen u de ingewikkelde rankingregels besparen – maar dat is alleen nog maar een formaliteit.

Zo zullen Adigun en co niet alleen de eerste Afrikaanse olympische bobsleeërs worden, maar ook de eerste Nigeriaanse sporters op een winterolympiade. Nigeria kan nochtans bogen op een rijk olympisch palmares (25 medailles), maar alleen op de Zomerspelen.

Disneyfilm

Nigeria verdwijnt zo uit de top drie van landen die het meeste olympische plakken hebben behaald, zonder ooit te hebben deelgenomen aan de Winterspelen. Cuba (225 medailles) en Indonesië (32 medailles) blijven op die lijst op één en twee staan.

Sowieso zijn Afrikaanse deelnemers aan de Winterspelen vrij uitzonderlijk: slechts 55 atleten uit dat continent, verdeeld over 13 landen, namen al deel, van wie het merendeel in het skiën. Slechts één Afrikaan startte in een zogenaamde olympische ‘glide sport’ op ijs: de Zuid-Afrikaan Tyler Botha, die in 2006 21ste werd in het skeleton bij de mannen.

De prestatie van Adigun en haar teamgenotes, die gesponsord zullen worden voor Visa, doet denken aan 1988. Tijdens de Olympische Winterspelen van dat jaar in het Canadese Calgary, nam Jamaica voor het eerst deel.

De Jamaicaanse mannen stonden toen aan de start in de twee- en viermansbob. Dat gaf aanleiding tot de bekende film Cool Runnings, een comedy die in 1993 door Walt Disney Pictures geproduceerd werd en een wereldwijd succes was, met een opbrengst van 154 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content