Ongenaakbaar BC Oostende mikt opnieuw op dubbel

© BELGA

Volgt BC Oostende zichzelf op als bekerwinnaar? Of verrast Luik? Sport/Voetbalmagazine blikt vooruit naar de Belgische bekerfinale in het basketbal.

Het parcours van BC Telenet Oostende sinds de Kroatische coach Dario Gjergja er eind 2011 neerstreek, oogt indrukwekkend: drie opeenvolgende landstitels en de voorbije twee seizoenen ook nog eens twee Belgische bekers. Daar kan op Paasmaandag een derde bekertriomf op rij bijkomen. Dan neemt Oostende het in de finale op tegen Liège Basket, dat in de halve finales verrassend Okapi Aalstar uitschakelde.

Geen plaats voor sentiment

Een heruitgave van de finale in 2004 is het, toen de Luikenaars hun eerste en tot nog toe enige beker van België wonnen. Een extraatje aan deze confrontatie is het aanzienlijke contingent Oostendespelers met een Luiks verleden. Guy Muya, Pierre-Antoine Gillet en Niels Marnegrave kenden allen een mooie periode in de Country Hall te Sart-Tilman. Net als coach Dario Gjergja trouwens, die er in 2009 zijn eerste stappen zette als hoofdcoach.

Niet dat Gjergja het duel met zijn ex-club enige sentimentele waarde toedicht. “Ik leef niet in het verleden, al mijn aandacht gaat uit naar Oostende, de club waar ik nu werk”, aldus de hyperprofessionele en veeleisende Kroaat, die vorig jaar zijn contract verlengde met drie seizoenen. Voor de kustploeg is de bekerfinale slechts een eerste station op weg naar alweer een dubbel, net als in 2013 en 2014.

Rotatie

Bij Luik beseffen ze dat het op Paasmaandag in Vorst Nationaal een partijtje David versus Goliath wordt. Algemeen manager Laurent Costantiello in L’Avenir: “Als je de basisvijf van Oostende vergelijkt met die van Bergen, Aalst of Antwerp, zit er misschien niet zo veel verschil op, maar in de diepte zijn ze een pak sterker. Met onze kern is zelfs geen vergelijking mogelijk. Gjergja laat iedereen ongeveer twintig minuten spelen, waardoor hij zijn ploeg veertig minuten aan een moordende intensiteit kan laten verdedigen. In een play-offreeks zijn we kansloos, maar gelukkig is de finale één wedstrijd, daarin kan alles.”

David vs Goliath

Het positieve bekerverhaal van Liège Basket is een opsteker voor de weg die de club bewandelt sinds het enkele jaren geleden in financieel woelig vaarwater geraakte. Met een beperkt budget van anderhalf miljoen euro wist Fulvio Bastianini, een Italo-Belg met een grote staat van dienst als jeugdopleider, vorig seizoen een competitieve en overwegend Belgische ploeg op de been te brengen die vierde eindigde in de reguliere competitie.

De beste elementen moest Bastianini deze zomer laten vertrekken, maar met de Amerikanen John Fields, Jerime Anderson en Garrius Adams heeft hij weer drie uitstekende complementen voor zijn voorts erg Belgisch getinte kern – met Maxime Gaudoux, Yoann Hertay, Yannick Morray en Boris Penninck staan er dikwijls vier landgenoten op het parket. Vooral Fields maakte deze campagne al indruk in de Scooore League: met gemiddeld 11 rebounds en 15 punten per wedstrijd is hij een van de beste pivots in de Belgische competitie. Op die positie ligt net het (enige?) zwakke punt van Oostende. David ruikt zijn kans tegen Goliath…

De bekerfinale wordt op maandag 6 april live uitgezonden op Sporza (Eén) vanaf 14.50u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content