Peking mag Olympische Winterspelen 2022 organiseren

© AFP/Belga

De Olympische Winterspelen van 2022 worden in Peking gehouden, dat heeft ICO-voorzitter Thomas Bach bekendgemaakt.

De Olympische Winterspelen van 2022 worden in Peking gehouden. Dat is in het Maleisische Kuala Lumpur beslist op de 128e sessie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Chinese hoofdstad, in 2008 ook al gastheer voor de Olympische Zomerspelen, haalde het in een stemming van het Kazachse Almaty en zorgt zo voor een heuse primeur. Nog nooit waren de Winterspelen in een stad waar ook de Zomerspelen zijn georganiseerd.

Het was IOC-voorzitter Thomas Bach die de laureaat bekendmaakte. De stemming van vrijdag liep overigens lichte vertraging op omwille van een technisch probleem. Het elektronisch stemsysteem werkte niet naar behoren, waarna de 85 stemgerechtigden hun keuze op papier moesten invullen.

Peking en Almaty waren de enige twee overgebleven kandidaten, want eerder trokken onder meer het Zweedse Stockholm, het Poolse Krakau, het Oekraïense Lviv, het Noorse Oslo en het Amerikaanse Boston hun kandidatuur in.

Drie maal Azië

Met de Winterspelen 2022 zullen drie opeenvolgende edities van de Olympische Spelen in Azië plaatsvinden, na de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en de Zomerspelen van 2020 in Tokio.

Naast de toewijzing voor de Winterspelen van 2022 werd vrijdag ook de gaststad voor de Olympische Jeugdwinterspelen van 2020 bekendgemaakt. Dat wordt het Zwitserse Lausanne, dat het van het Roemeense Brasov haalde. Volgend jaar is eerst nog het Noorse Lillehammer aan de beurt.

Amnesty: ‘Keuze is zorgwekkend’

De toekenning van de Olympische Winterspelen 2022 aan Peking komt op een moment dat de mensenrechtensituatie in China ‘uitermate zorgelijk’ is, zo reageert Amnesty International op de toewijzing van de Spelen aan China. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de afgelopen weken meer dan 200 mensenrechtenadvocaten en -activisten aangehouden. ‘Sommige arrestanten kunnen een gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen.’

Het is ‘erg zorgwekkend’ dat Peking, na de schendingen van de mensenrechten bij de Olympische Zomerspelen van 2008, ‘wéér de kans krijgt het evenement te organiseren’, zegt Amnesty in een bericht op zijn website. Bij de Zomerspelen van 2008 maakten de Chinese autoriteiten zich volgens AI schuldig aan grootschalige onrechtmatige huisuitzettingen, internetcensuur, het verbieden van demonstraties en onderdrukking van dissidenten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content