Rio: Spelen officieel geopend verklaard

© REUTERS

Na een lange openingsceremonie heeft Michel Temer, sinds medio mei de Braziliaanse president ad interim, in het Maracana-stadion te Rio de Janeiro de 31e olympiade officieel voor open verklaard. Daarbij weerklonk enig boegeroep. Voormalig marathonloper Vanderlei Cordeiro de Lima kreeg de eer om de olympische vlam te laten branden.

Ongeveer 10.500 atleten, onder wie 110 Belgen, zullen in Rio tot en met 21 augustus strijden om de medailles.

Tennisgrootheid Gustavo Kuerten mocht de vlam het stadion binnendragen. Via voormalig basketbalspeelster Hortencia Marcari kwam de toorts bij Vanderlei Cordeiro de Lima terecht. De marathonloper, die op de Spelen in 2004 door een toeschouwer gevloerd werd toen hij aan de leiding liep. stak de olympische vlam aan. Aanvankelijk werd verwacht dat Pelé de olympische vlam zou laten branden. Enkele uren voor de start van de ceremonie verklaarde de voetballegende echter dat hij er omwille van gezondheidsredenen niet bij kon zijn.

“Dit is het moment van de wonderlijke stad”, stelde IOC-voorzitter Thomas Bach, die het vluchtelingenteam op de Spelen verwelkomde als een verrijking. “De eerste Olympische Spelen in Zuid-Amerika worden door de hele wereld bekeken. Met de Olympische Spelen als katalysator hebben jullie in zeven jaar iets gerealiseerd waarvan vorige generaties alleen maar konden dromen. Jullie hebben Rio de Janeiro getransformeerd in een moderne metropool. Jullie zijn hierin geslaagd in een zeer moeilijke tijd in de Braziliaanse geschiedenis. Wij hebben altijd in jullie geloofd. We leven in een wereld van crisis, wantrouwen en onzekerheid. In deze olympische wereld is er één universele wet. In deze olympische wereld zijn we allen gelijk.” Bach reikte vervolgens de eerste olympische laurierkrans uit aan de voormalige Keniaanse atleet Kipchoge Keino. De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, momenteel geschorst, woonde de openingsceremonie niet bij. Vorige week liet ze weten dat ze niet bij de ceremonie aanwezig zou zijn omdat ze weigert “de tweede viool te spelen”.

Ceremonie

Op dat moment hadden de toeschouwers een ceremonie en optocht van vele uren achter de rug. laats in Zuid-Amerika.

De ceremonie is was op poten gezet door de creatieve directeuren Andrucha Waddington, Daniela Thomas en Fernando Meirelles. Die laatste is bekend als regisseur van films als Cidade de Deus en The Constant Gardener. De show liet de toeschouwers een reis maken doorheen de geschiedenis van het gastland. Ook focuste het spektakel op de toekomst van de planeet, met een tafereel over de klimaatopwarming en de cruciale rol hierin van Brazilië, dat het grootste gedeelte van het Amazonewoud binnen zijn grenzen heeft. Meer dan 35.000 mensen waren betrokken bij de productie, waarin meer dan 5.500 kostuums gebruikt werden.

Een deel van de Belgische delegatie
Een deel van de Belgische delegatie© REUTERS

Het merendeel van de avond was gewijd aan de intrede van de atleten, elk land begeleid door een vlaggendrager. De Belgische driekleur werd door Olivia Borlée gedragen, onder toeziend oog van onder anderen koning Filip en koningin Mathilde. Ook zwemmers Basten Caerts en François Heersbrandt, boogschutter Robin Ramaekers, golfers Chloé Leurquin en Nicolas Colsaerts, schermer Seppe Van Holsbeke, badmintonners Yuhan en Lianne Tan en verschillende leden van de staf vertegenwoordigden België tijdens de ceremonie. Veel Belgische atleten komen de komende dagen in actie en kozen ervoor om zich niet te vermoeien.

Zoals de traditie het voorschrijft opende Griekenland de vlaggenparade. Als 207e (het vluchtelingenteam inbegrepen) en laatste deelnemende team is Brazilië aan de beurt. Yane Marques (moderne vijfkamp) was de vlaggendraagster van het gastland. Elke atleet kreeg bij het betreden van het stadion een zaadje, dat in het midden van het stadion in een glazen wand geplant kan worden.

Andere vlaggendragers waren onder anderen Andy Murray (Groot-Brittannië), Michael Phelps (Verenigde Staten), Rafael Nadal (Spanje) en Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica). In het stadion wordt het schouwspel gevolgd door ongeveer 50.000 toeschouwers, wereldwijd wordt het aantal tv-kijkers op drie miljard geschat.

Demonstraties

In de stad zijn enkele demonstraties doorgegaan, maar over het algemeen, meldt The Guardian, zijn er miner manifestanten op de been dan twee jaar geleden, tijdens de Wereldbeker Voetbal.

Demonstraties hadden onder meer de waarnemende president tot doelwit, maar ook de geldbesteding aan sport en niet aan sociale problemen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content