Snowboarder Seppe Smits (26) wint Vlaams Sportjuweel: ‘Zelfs na olympische medaille ga ik nog door’

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Op de komende Winterspelen in Pyeongchang is Seppe Smits onze grootste hoop op een Belgische medaille. In aanloop naar die belangrijke afspraak kreeg de regerende wereldkampioen slope style alvast het Vlaamse Sportjuweel toebedeeld. Sport/Voetbalmagazine sprak met hem.

Gisteren (dinsdag) kreeg Seppe Smits het Vlaams Sportjuweel van 2017. Dat is een eenmalige onderscheiding die de Vlaamse overheid elk jaar toekent aan een Vlaamse sporter die een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot.

‘Ik werd al twee keer verkozen tot de Sportfiguur van de provincie Antwerpen (in 2011, na Smits’ eerste wereldtitel, en in 2012, nvdr) en ik was al eens Sportman van het Jaar in mijn gemeente Westmalle, maar dit is mijn eerst prijs op Vlaams niveau’, zegt Smits aan Sport/Voetbalmagazine. ‘Ik had nochtans grote concurrentie van onder meer Nina Derwael, die net als ik gesteund wordt door Sport.Vlaanderen (het vroegere Bloso, nvdr). Evenveel als mijn wereldtitel zal allicht mijn lange tijd aan de top meegespeeld hebben. Ik ben er intussen 26. In het gewone leven is dat jong, maar in snowboardland behoor ik al bij de ‘oudjes’. Zo voel ik me echter – fysiek en mentaal – absoluut nog niet. Zelfs na een olympische medaille ga ik door. En wie weet word ik in 2018 dan Belgisch Sportman van het Jaar!’

Winterspelen in Pyeongchang

‘Er rust voor de Spelen druk op mij, als dé Belgische medaillekandidaat, maar het is niet omdat ik regerend wereldkampioen ben dat olympisch goud, of een medaille, een formaliteit wordt’, blikt Smits al even vooruit naar die Winterspelen, van 9 tot 25 februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. ‘Op het WK dit jaar, in tegenstelling tot straks in Pyeongchang, waren bijvoorbeeld niet alle toppers aanwezig. Bovendien ligt alles zo dicht bij elkaar en hangt alles van zo veel omstandigheden af dat je minder dan in het atletiek of zwemmen – waar meestal de fysiek sterkste wint – kunt voorspellen wie op het podium zal staan.’

‘Mijn doel is eerst de finale halen met een relatief gecontroleerde oefening’, vervolgt de Antwerpenaar. ‘Om dan, áls ik gekwalificeerd ben, alles op alles te zetten. Niet op safe spelen, want dan haal je nooit het podium. Maar zelfs met een perfecte oefening ben je nog altijd afhankelijk van anderen.

‘In Pyeongchang zal ik aan de slopestyle en de big air (nieuw op het olympische programma, nvdr) deelnemen. Ik kijk het meest uit naar de slopestyle, waarin ik ook mijn beste resultaten, onder meer twee wereldtitels, heb behaald. De meest prestigieuze discipline ook, want het resultaat hangt minder af van geluk. In de big air halen de grootste waaghalzen hun zwaarste tricks boven op één jump – twee van hun drie pogingen tellen ook mee. Als iemand zijn eerste twee tricks goed landt en denkt: ik ga iets zots proberen, en dat lukt toevallig ook, dan kan die verrassen. In de slopestyle drijven echter meer de favorieten boven. Bij de drie rails (metalen constructies, nvdr) en de drie jumps moet je immers zes keer op zes landen – waarvoor je twee pogingen krijgt -, en moet je dus heel consistent zijn.

‘In de big air zal ik niettemin met mijn twee ‘zwaarste’ tricks uitpakken’, kan Smits wel al verklappen. ‘Wie weet ben ík dan de verrassing. En win ik één, of zelfs twee medailles (na de slopestyle). De burgemeester van Westmalle had mij voor de Spelen van Sotsji beloofd dat hij een groot feest, met gratis trappistenbier, zou geven als ik een medaille zou behalen, en bij een gouden plak zelfs een standbeeld. Benieuwd of die deal nog altijd geldig is. Misschien moet ik nog eens binnenspringen in het gemeentehuis voor ik vertrek.’ (lacht)

Lees de volledige reportage over Seppe Smits in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van 13 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content