Van Seppe en Sebbe tot Lebron James: het (alternatieve) sportjaar 2018 voorbeschouwd

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Ja, er is het WK voetbal in Rusland, maar naar welke evenementen, trends en figuren kijkt de redactie van Sport/Voetbalmagazine nog uit? Het sportjaar 2018 voor u, op lichtjes afwijkende manier, al voorbeschouwd.

Het sportjaar 2017 was er eentje met mondiale allure: in het atletiek (Thiam), tennis (Goffin) en wielrennen (Van Avermaet/Gilbert) bewees België tot de top te behoren. En dat in sportdisciplines die wereldwijd beoefend en bejubeld worden.

2018 zal op dat vlak moeilijk beter kunnen doen, tenzij De Bruyne, Hazard & Co(mpany) straks de Jules Rimet-beker mee naar huis nemen na een succesvol WK in Rusland. Of als Goffin zichzelf meteen weet te overtreffen bij het begin van een nieuw tennisseizoen.

De Luikenaar krijgt al vroeg in de campagne misschien wel zijn beste kans op een eerste eindzege in een Grand Slamtoernooi – het zou de eerste keer zijn dat een Belgische man daarin slaagt – wanneer op 15 januari de Australian Open start in Melbourne.

Heel wat toppers zullen daar ontbreken: geen Andy Murray, geen Kei Nishikori en het is de vraag in welke conditie titelkandidaten als Milos Raonic, Rafael Nadal, Novak Djokovic en Stan Wawrinka zich zullen aandienen. Allen kampten of kampen met fysieke kwalen. De enige fitte favoriet lijkt wel Roger Federer. Maar bewees Goffin recent niet op de Masters dat het geen onmogelijke taak meer is om zijn grote idool te kloppen? Go-Go-Goffin!

JANUARI

Eind januari, de 24ste om precies te zijn, is het ook uitkijken naar de loting van de allereerste Nations League. Een tweejaarlijkse competitie die door de UEFA in het leven wordt geroepen om de beste landen tegen elkaar te laten voetballen ter vervanging van vaak nutteloze oefeninterlands tegen dwergstaten. En om meer geld te genereren natuurlijk.

België zit in de A-divisie, wat betekent dat zij voor de hoogste eer mogen strijden tegen zowat alle kleppers: Spanje, Frankrijk, Italië, Engeland, Portugal, noem maar op. Enkele aantrekkelijke affiches komen eraan na het WK in Rusland. En niet te vergeten: er hangt kwalificatie voor het EK van af. Er vallen vier EK-tickets te winnen voor de deelnemende landen. De eerste speeldag is voorzien voor 6 september.

FEBRUARI

Februari staat in het teken van de Winterspelen in Pyeongchang. Hopelijk blijft het luchtruim boven Zuid-Korea in de periode van 9 tot 28 februari vrij van lange afstandsraketten want onze snowboarders Seppe (Smits) en Sebbe (De Buck) hebben plaats nodig om hun beste jumps en tricks uit te voeren tijdens de slopestyle en Big Air-nummers. Smits, onlangs nog winnaar van het Vlaamse Sportjuweel, mag mikken op een gouden plak.

MAART

Zegt de naam Xavier Siméon u iets? Neen, het zou nochtans mogen/moeten. De 28-jarige Brusselaar wordt op 18 maart in Qatar de eerste Belg sinds Didier de Radigués in 1991 die aan de start verschijnt van een MotoGP-race de koninginnenklasse van de motosport (op de weg). Move over Marc Márquez and Valentino Rossi, here comes Siméon!

Xavier Siméon
Xavier Siméon© Belga Image

APRIL

In april barst de wielergekte weer los in ons land, met voor het eerst in zéér lange tijd voorjaarsklassiekers zonder focus op Tom Boonen. Of toch? Op 14 april maakt Tornado Tom immers zijn officieel debuut als autopiloot, tijdens de eerste manche van de NASCAR Euro Series in Valencia. Eens een publiekstrekker, altijd een publiekstrekker.

Sporza-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer zullen tijdens de voorjaarsklassiekers sowieso toch anekdotes over andere renners moeten opdiepen. Misschien wel over Dylan Teuns (25) en nieuwkomer Bjorg Lambrecht (20)? Twee jonge talenten, de ene klaar voor het seizoen van de doorbraak, de andere wil alvast eens zijn neus aan het venster steken. Twee klimtypes bovendien, die ervoor kunnen zorgen dat België eindelijk nog eens meestrijdt in de klimklassiekers of bergetappes in de grote rondes. Afspraak op 22 april in Luik-Bastenaken-Luik?

MEI

Midden mei verhuist het mediagebeuren hopelijk richting Schilde, in de Antwerpse rand, waar van 17 tot 20 mei de allereerste editie van Belgian Knock Out plaatsvindt op het bosrijke golfdomein van Rinkven. Achttien jaar geleden is het dat er nog eens golftoppers in ons land te bewonderen waren voor een officieel toernooi op de European Tour en dat meetelt voor de mondiale golfranking. De organisatie is in handen van de familie Pieters, met Thomas, onze beste Belgische golfer ooit, als uithangbord. Ze willen er een origineel totaalhappening van maken, met optredens, supportersacties, demonstraties en natuurlijk de core business: topgolfers live aan het werk zien! Nu de golfsport in de lift zit in ons land een initiatief om te koesteren.

Voor onze aandacht eind juni massaal richting Rusland emigreert, mag de basketbalsport even zijn claim to fame houden. Op nationaal gebied is het uitkijken naar wat BC Oostende doet. Winnen de kustjongens een zevende titel op rij dan zorgen zij voor een nationaal record; nooit eerder kon een team zich meer dan zes keer op rij tot Belgisch kampioen kronen. Coach Dario Gjergja en de zijnen lijken alvast goed op weg naar die historische prestatie want in de heenronde van dit seizoen bliezen ze weer iedereen omver. Dat het aan onze kust stevig kan waaien, zeggen we u.

JUNI/JULI

In de NBA, tot nader order het hoogste basketbalniveau ter wereld, wordt juni dé maand van LeBron James. Die met Cleveland een gooi doet naar een nieuwe NBA-titel, maar vooral: die deze zomer volop in de picture zal staan als free agent. Jawel, de meest imposante basketballer van zijn generatie wordt op 1 juli een vrije speler. Wie haalt hem binnen? Of blijft hij zijn Cleveland trouw tot het eind van zijn carrière?

Maar goed, in onze contreien zal dat nieuws hoe dan ook ondergesneeuwd geraken terwijl onze Rode Duivels iedereen op een hoopje speelt tijdens het WK in Rusland. Tunesië en Panama zijn aperitiefhapjes, het eerste echte voorgerecht wordt de clash met Engeland op 28 juni. De laatste wedstrijd in de poulefase, die dus zal beslissen over wie we in de volgende etappe richting wereldtitel tegenkomen, valt tegen het land dat zoveel van onze internationals het wereldpodium ophees (en hun bankrekening helpt spekken). Zowat al onze toppers komen er tegen ploegmaats te spelen: we kijken nu al uit naar de duels tussen Eden Hazard en Kyle Walker, tussen Jan Vertonghen en Harry Kane, tussen Romelu Lukaku en John Stones.

SEPTEMBER

Wie met de Belgian Knock Out in mei de smaak te pakken kreeg voor de golfsport mag eind september het hartje nog eens ophalen tijdens de Ryder Cup. Het meest mediagenieke golfevenement ter wereld, een tweejaarlijks treffen tussen de twaalf beste Amerikanen en de twaalf beste Europeanen. Hoog oplaaiende emoties, enthousiaste supportersgezangen, gebalde vuisten, trash talken, groepsdynamiek: alle ingrediënten van topsport zijn er aanwezig. Bij de vorige editie groeide onze Thomas Pieters uit tot dé sensatie van het toernooi. Kan hij dat tussen 28 en 30 september nog eens herhalen op Le National in Parijs?

NOVEMBER/DECEMBER

Het sportjaar 2018 sluiten we op spetterende wijze af met een gouden medaille op het WK hockey in India, waar onze Red Lions eindelijk de grote verwachtingen helemaal in kunnen lossen en deze talentvolle generatie het aura bezorgt dat het verdient: zij die België op de wereldkaart zetten als hockeyland. Van 28 november tot 16 december gaan John-John Dohmen en maats op zoek eeuwige roem in Bhubaneswar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content