Waarom De Bruyne in de NBA geen grootverdiener zou zijn

© belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Veel gedoe vorige week in België, toen Kevin De Bruyne zijn nieuw ‘megacontract’ tekende. In de NBA zou zijn topsalaris echter alledaags nieuws zijn.

Hoeveel Kevin De Bruyne exact zal opstrijken, is moeilijk te bepalen, want bovenop zijn bruto basisloon van zo’n 320.000 euro per week (!) kunnen nog een pak bonussen bij komen. Die kunnen dat salaris tot 400.000 euro per week doen stijgen. Ruwweg geschat zal hij per jaar zo’n 17 miljoen euro opstrijken. Veel, maar peanuts in vergelijking met de nieuwe verbintenis van Lionel Messi bij FC Barcelona ter waarde van zo’n 71 miljoen euro bruto, of de 36 miljoen euro voor Neymar bij PSG. Bovendien moet KDB nog 46 procent afstaan aan de Britse staatskas, ruim 7 miljoen euro per jaar.

In vergelijking met de contracten in de NBA is De Bruynes salaris ook vrij ‘normaal’: op de salary ranking zou hij (afhankelijk van wisselkoersen) ergens tussen plaats 30 en 35 staan. De NBA is dan ook de best betalende sportcompetitie ter wereld met een gemiddeld jaarloon van zo’n 5 miljoen euro (in de Premier League is dat ‘slechts’ 3 miljoen). Met dank aan de tv-deal die in 2014 werd afgesloten, ter waarde van zo’n 20 miljard dollar, vanaf 2016/17 tot 2024/25. Qua gemiddelde per seizoen vergelijkbaar met het huidige tv-contract, van 7 miljard euro, dat Sky en BT Sport over drie jaar met de Engelse PL-clubs hebben onderhandeld.

In de NBA krijgen de 460 spelers echter liefst 51 procent van de totale basketgerelateerde inkomsten van de 30 clubs, dat is zo bepaald volgens een cao. In totaal ruim 3 miljard euro (het laatst bekende cijfer). Weliswaar ingebed in een ‘communistisch’ systeem met een salarisplafond, van dit seizoen zo’n 80 miljoen euro per ploeg. Clubs moeten daarbij flink afdokken als ze die cap overschrijden, via een progressieve luxury taxes en (na opeenvolgende ‘overtredingen’) een nog zwaardere repeater tax.

Zo verdienen de best betaalde sterren in de NBA, Stephen Curry en LeBron James, ‘slechts’ 28 miljoen euro en 26,8 miljoen euro bruto, terwijl ze volgens hun marktwaarde veel meer waard zijn. Clubs zijn immers niet alleen gebonden aan het loonplafond, maar mogen ook slechts een bepaald percentage van de salary cap aan één sterspeler besteden: vanaf acht seizoenen NBA-ervaring bijvoorbeeld 35 procent (bij de huidige club), of 30 procent (als een speler naar een ander team wil).

Dat systeem komt vooral de iets minder grote vedetten ten goede: liefst veertig verdienen er dit jaar meer dan 15 miljoen euro. U mag zich wel niet blindstaren op die brutobedragen, want nog meer dan in de Premier League of hier in België verliezen NBA-spelers een pak van hun zeer dikke boterham aan onder meer federale belasting (33%), stads- en staatbelasting (sterk afhankelijk per staat, in Californië – de duurste – ruim 10 %, in Texas en Florida 0%), vastgelegde commissies voor hun makelaar (3%), en bijdrages van 180.000 euro voor het pensioenfonds en voor de ‘algemene NBA-pot’ (10%), die het evenwicht tussen inkomsten voor clubs en spelers bewaart.

Van zijn 28 miljoen euro houdt Curry bijvoorbeeld netto ‘slechts’ 12,3 miljoen euro over (44%), LeBron James verliest 50 % op zijn 26,8 miljoen euro. Arme stakkers… Gelukkig krijgen ze per dag dat ze op verplaatsing spelen een maaltijdvergoeding van 105 dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content