Internationale atletiekfederatie: ‘Geen bewijzen van corruptie Qatar rond WK 2017’

© REUTERS

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft geen bewijzen gevonden van mogelijke corruptie door Qatar bij de toewijzing van het WK 2017.

De ethische commissie van de IAAF had een vooronderzoek opgestart na enkele verklaringen van de Britse bondsvoorzitter Ed Warner. Die zei begin dit jaar dat Sebastian Coe (foto), toen vicevoorzitter van de IAAF, hem had toevertrouwd dat Qatarese afgevaardigden ‘enveloppes met geld’ hadden uitgedeeld voor de stemming in 2011.

De commissie legde Coe op de rooster maar de Britse ex-atleet, vandaag gepromoveerd tot IAAF-voorzitter, zei dat hij zich de feiten niet kon herinneren. Ook de andere mensen die in het onderzoek werden gehoord, konden de versie van Warner niet bevestigen, zo meldt de IAAF.

Doha verloor in 2011 de stemming voor het WK 2017 tegen Londen. Drie jaar later trokken de Qatarezen wel aan het langste eind toen ze de organisatie van het WK 2019 kregen toegewezen, ten nadele van het Amerikaanse Eugene, de thuisstad van Nike. Ook aan die toewijzing zou een geurtje hangen.

Qatar rijft de laatste jaren het ene sportevenement na het andere binnen. Afgelopen maand vond het WK wielrennen er nog plaats in een loden hitte. In 2022 trekt het WK voetbal naar de oliestaat. Dat was – andermaal – een controversiële stemming. Zo was Amnesty International vernietigend over de omstandigheden waarin arbeiders nieuwe voetbalstadions moeten optrekken. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content