Zevenkampster Nafi Thiam is eerste Belgische wereldkampioene in de atletiek

© BELGA

Nafi Thiam heeft zich zondagavond op het WK atletiek in Londen tot wereldkampioene gekroond in de zevenkamp. De nog altijd maar 22-jarige Thiam leverde zo opnieuw een ijzersterke prestatie, twaalf maanden na haar gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio.

In het laatste nummer, de 800 meter, kwam Thiam niet meer in de problemen. Ze finishte in 2:21.42, en sprokkelde zo in totaal 6.784 punten, genoeg om de Duitse Carolin Schäfer (6.696 punten) en de Nederlandse Anouk Vetter (6.636 punten) achter zich te houden. Hanne Maudens (2:12.87) eindigde in haar reeks op de derde plaats, en verzamelde in totaal 5.759 punten. Daarmee eindigde ze op de 23e plaats.

Thiam, die aan het einde van de eerste dag tweede stond op 22 punten van de Duitse Carolin Schäfer bleef dus onder haar persoonlijke record van 7.013 punten van afgelopen mei in Götzis, maar dat volstond voor de wereldtitel. Ze schrijft met deze prestatie geschiedenis. Nooit eerder veroverde een Belgische atleet, man of vrouw, een gouden WK-medaille.

De gouden plak is wel de zesde Belgische atletiekmedaille op een WK. Eerder pakte Philip Milanov (discuswerpen in 2015) zilver, en behaalden William Van Dijck (3.000 meter steeple in 1987), Mohammed Mourhit (5.000 meter in 1999), de 4×100 meter vrouwenestafetteploeg (Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert in 2007) en Kevin Borlée (400 meter in 2011) brons.

Onoverwinnelijk

“Iedereen gaat nu denken dat in onoverwinnelijk ben, maar ik besef heel goed dat ik dat niet ben. Als ik zo gek zou zijn om zelf te gaan geloven dat ik niet te verslaan ben, zou ik heel diep kunnen vallen”, reageerde de eerste Belgische wereldkampioene in de atletiek. “Iedereen die iets groots realiseert, voelt natuurlijk die euforie, maar als je niet met je voetjes op de grond blijft, loop je al snel tegen de muur. In de eerste plaats is dit iets waar ik later motivatie uit wil puren als het eens wat minder gaat.”

“Deze twee titels, het is wel iets enorm. Op de Olympische Spelen hoorde ik nog niet bij de favorieten, dat was nu anders en dat zorgde toch voor meer druk. Het maakte het mentaal zwaarder, maar niet fysiek. Voor aanvang van de competitie werkte het wel een beetje verstikkend, die favorietenrol, maar eens op de piste heb ik dat van me af kunnen schudden en heb ik een goede zevenkamp kunnen afwerken.”

“Het is goed om doelen in het leven en ambitie te hebben, maar eerlijk, ik ben nu wereldkampioene en wil nog niet aan een volgende competitie denken, zoals aan het EK van volgend jaar in Berlijn. Laat me hier maar eerst van genieten.”

Limiet niet in zicht

Roger Lespagnard is ervan overtuigd dat Nafi Thiam nog lang niet aan haar limiet zit. “Ik denk dat ze de komende drie jaar nog veel progressie kan maken”, verklaarde de coach zondag, nadat hij zijn pupil in Londen wereldkampioene had zien worden.

“Het komt erop aan goed te blijven trainen, want de anderen zitten ook niet stil. Thiam zal over twee of drie jaar misschien nog sterker zijn, maar dat geldt ook voor de concurrentie. Zeker op technisch vlak is er nog ruimte voor verbetering. In het hoogspringen is er iets dat haar belet om over 2m00 of 2m03 te gaan. Dat kan bijgeschaafd worden. Ze heeft wel al veel progressie gemaakt en gaat nu regelmatig over 1m95 en 1m98. In veel disciplines is die regelmaat er. Zwakke punten zijn er niet meer.”

“De zege in Londen was niet zo makkelijk als ze wel leek. Thiam was met vertrouwen naar Londen gekomen, maar ze was wel wat moe na een slopend seizoen. Het is uitzonderlijk wat ze als 22-jarige atlete in een post-olympisch jaar allemaal gerealiseerd heeft.”

Thiam komt nu nog op de Memorial in actie en neemt dan vakantie. Midden oktober begint ze zoals elk jaar weer te trainen. “Als ze een goede winter doormaakt, zal ze nog beter worden”, heeft Lespagnard er vertrouwen in. Atletieklegende Jackie Joyner-Kersee verklaarde voor aanvang van de Spelen al dat ze in Thiam degene ziet die haar wereldrecord zal verbeteren. Dat staat al sinds de Olympische Spelen van 1988 in Seoel op 7.291 punten. Eind mei bracht Thiam haar record in Götzis op 7.013 punten. Daarmee werd ze de vijfde zevenkampster in de geschiedenis die de magische barrière van 7.000 punten doorbrak. In Londen had ze aan 6.784 punten genoeg voor het goud.

Partner Content