Jacques Sys

Bayern München wordt de rijkste club van de wereld

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Bayern München ontvangt Barcelona in de halve finales van de Champions League. Op de bankrekening is het verschil al duidelijk, straks ook op het veld?

Iets moet hij toch kunnen, Jupp Heynckes, de trainer van Bayern München die volgende maand 68 jaar wordt. Lang gold de ex-international als een te slappe figuur, nu geldt Heynckes als de architect van een club die het ene record na het andere breekt.

Bayern is een ploeg die dominant voetbalt, een niet af te remmen machine, ook al roteert Heynckes naar believen. En slaagt hij er toch in zijn imposante selectiegroep, met zestien internationals en nog meer ego’s, tevreden te houden.

Vanavond gaat Bayern München op zoek naar nieuwe internationale grenzen. In de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League stuit het op Barcelona. Dan zal blijken of Bayern sportief echt verder staat dan de Catalaanse gigant.

Juist aan Barcelona heeft de Beierse club zich de afgelopen jaren op sportief vlak vaak gespiegeld. Omwille van de finesse en de subtiliteit in het spel, maar meer nog omwille van het vermogen om zich voor iedere match helemaal te concentreren.

Daaraan wilde het Bayern in het verleden wel eens ontbreken. Te snel verviel de club in arrogantie. Met een puntentotaal van 81 op 90 in de sterke Bundesliga en 89 gemaakte en amper 13 geïncasseerde doelpunten in 30 wedstrijden is daar nu geen sprake meer van.

Intussen wordt al jaren met veel bewondering gekeken naar het opleidingsmodel van Barcelona. Niet toevallig is het daarom dat Pep Guardiola op 1 juli de opvolger wordt van Jupp Heynckes. De jeugdwerking was vroeger al succesrijk: in de Europese eerste of tweede klasse staan 85 spelers onder contract die bij Bayern werden gevormd.

Meer nog dan op sportief niveau heeft Bayern München op financieel vlak een kloof geslagen met de Europese top. De verwachting is dat Bayern uitgroeit tot de rijkste club ter wereld. Bayern München heeft niets te vrezen als Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, met ingang van het seizoen 2013/2014 met zijn zogenaamde fairplaysysteem begint waarin het erom gaat niet meer uit te geven dan dat er inkomsten zijn.

Barcelona worstelt op dit moment met een schuldenlast van 320 miljoen euro, bij Inter en AC Milan ligt dat bedrag op respectievelijk 335 en 306 miljoen en de kampioen van de schulden is Manchester United dat voor 446 miljoen euro in het rood staat. Uli Hoeness, de sterke man van Bayern, heeft zijn twijfels of Michel Platini deze grootmachten zal durven aanpakken.

Dat het Duitse voetbal nu zo’n boost doormaakt, met woensdag nog een halve finale tussen Borussia Dortmund en Real Madrid, heeft te maken met een financiële zuivering die van hogerhand al lang is doorgevoerd. Heel streng is de Duitse voetbalbond met het toekennen van licenties. Sluipwegen bestaan er niet.

Bayern München is de exponent van deze ontwikkeling: het zal het seizoen afsluiten met een omzet van 400 miljoen euro en hoopt binnen de vijf jaar naar een begroting van een half miljard te gaan. Naar de bank gaat de club niet om geld te lenen. Wel om de rekening te spijzen. En die is niet onaanzienlijk: Bayern heeft op dit moment een vermogen van 278 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content